27.2.14

Νεα ενότητα : Οδοιπορικό #1


Σκέφτηκα, να κάνω μια καινούρια ενότητα στο ιστολόγιο. Τίτλος της ''Οδοιπορικό''..

Σε αυτή την ενότητα θα βάζω φωτογραφίες καθώς και πληροφορίες από τόπους που επισκέφθηκα εγώ και εννοείται πως οι φώτο θα είναι τραβηγμένες απο εμένα. Ισως αυτό να μην γίνεται συχνά λόγω ελλειψης χρόνου αλλα όποτε συμβαίνει θα φροντίζω να κάνω μια ανάρτηση . 

Ξέρω ότι οι περισσότεροι απο εσάς είστε κάτοικοι Ελλάδας και δεν θα γνωρίζετε για αυτούς τους τόπους μιας και εγώ είμαι απο Κύπρο, αλλά θα είναι μια ευκαιρία να δείτε τις ομορφιές της χώρας μας και να ενημερωθείτε σε περίπτωση που θα κάνετε ένα ταξιδάκι εδώ.

Ελπίζω να σας αρέσει η ιδέα. 

Το πρώτο μας ταξιδάκι ειναι στο χωριό Όμοδος της επαρχίας Λεμεσου. 



Απ’ τα πλέον γνωστά χωριά της Κύπρου, το Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωριών. Είναι κτισμένο κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Θεωρείται απ’ τα πλέον γραφικά χωριά, που προσελκύουν πλήθος τουριστών όλο το χρόνο. Υπολογίζεται πως 1 εκ. επισκέπτες περνάνε απ’ το χωριό κάθε χρόνο.

Κάτοικοι: 410 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά σταθερά υπάρχουν πάρα πολλοί (Κύπριοι και ξένοι) που είτε κάνουν διακοπές στο χωριό, είτε το επισκέπτονται.

Απόσταση από Λεμεσό: 42 χλμ. 40 λεπτά με το αυτοκίνητο



Ιστορία

Το χωριό υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου ή στις αρχές της Φραγκοκρατίας, ύστερα που διαλύθηκαν οι οικισμοί Πάνω και Κάτω Κούπετρα, που βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του ποταμού Χα Ποτάμι. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ισαάκιος Κομνηνός που ήταν δεσπότης της Κύπρου (1185-1191) μετά την ήττα του στο Κολόσσι από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, κατέφυγε στα Κούπετρα, μέχρι που τον κάλεσε ο Ριχάρδος στη Λεμεσό για συνομιλίες και ειρήνευση. Αυτό σημαίνει πως το 1191 υπήρχαν τα Κούπετρα, τα οποία διαλύθηκαν αργότερα.




Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις επικρατέστερες εκδοχές και είναι:

1) Από την κυπριακή λέξη μόδος που σημαίνει με την ησυχία σου, με τρόπο, προσεκτικά. Όταν οι κάτοικοι των Κουπέτρων, βλέποντας κάθε βράδυ ένα φως στο απέναντι βουνό, πήγαν για να δουν τι συμβαίνει και βρήκαν το φως να βγαίνει από την καρδιά ενός πυκνού και δύσβατου βάτου, που για να περάσουν χρειάστηκε να τον κόψουν και ο ένας έλεγε στον άλλο «με τον μόδο σου» ώσπου τελικά βρήκαν μια σπηλιά με ξύλινο σταυρό και ένα καντήλι αναμμένο μέσα. 

2) Από το χωριό ξεκινούν πολλοί δρόμοι για τα γύρω χωριά. Από το επίρρημα ομού και τη λέξη οδός σχηματίστηκε το Όμοδος.

3) Σε φράγκικα έγγραφα αναφέρεται ότι στην περιοχή κατοικούσε ο φεουδάρχης Homodeus και πολύ πιθανό από το όνομα του φεουδάρχη να πήρε και το χωριό το όνομά του.




Αξιοθέατα / Μουσεία

Μέσα στα αξιοθέατα του χωριού, είναι μεταξύ άλλων ο λιθόστρωτος δρόμος και τα δρομάκια γύρω και μπροστά απ’ το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο, καθώς φιλοξενεί αρκετά μουσεία. Επίσης, υπάρχουν στο χωριό κάποια ιδιωτικά μουσεία, όπου μπορεί κανείς να δει ακριβώς πως ήταν τα παλιά, παραδοσιακά σπίτια.

Στις αίθουσες του Μοναστηριού στεγάζονται: Το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το Εικονοσκευοφυλάκιο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλλας. Το μοναστήρι είναι ανοικτό απ’ το πρωί μέχρι τις 5 περίπου το απόγευμα και η είσοδος είναι δωρεάν σε όλα τα μουσεία του μοναστηριού.

Στα αξιοθέατα επίσης είναι και ο Ληνός (πατητήρι σταφυλιών) που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, όπως και το κρησφύγετο, που κατασκευάστηκε το 1956, με οδηγίες του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.



Πηγή πληροφοριών: http://www.inside.com.cy/

22 σχόλια:

  1. Ξέρεις κάτι? Μου αρέσει πολύ η νέα αυτή ενότητα!
    Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα!!!
    Καλό ξεκίνημα και καλές μας... βόλτες!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα Μαρία, εύγε!!
    Όμορφο χωριό αλλά με εντυπωσίασε το νούμερο...
    1 εκ. επισκέπτες;;;
    Σ΄ευχαριστώ για την περιήγηση αλλά και τις πληροφορίες!
    Καλό απόγευμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ ευχαριστω !! ααα μην σου κανει εντυπωση το νουμερο..ειναι ενα απο τα πιο δημοφιλη χωρια...ακομα και τον χειμωνα θα δεις πολυ κοσμο να πηγαινει εκει..μπορει και μονο για προσκυνημα :)

      Διαγραφή
  3. Από Κύπρο(και γενικά εξωτερικό) έχω πλήρη μεσάνυχτα.Κι αυτή την ενότητα τη βρίσκω πολύ ενημερωτική κι ενδιαφέρουσα!Πολύ καλά έκανες κι εύχομαι καλοτάξιδη.Οι φωτογραφίες σου πολύ εντυπωσιακές, όπου φαίνεται έντονα και το ελληνικό στοιχείο της Κύπρου μας.Εμπρός λοιπόν, περιμένουμε να μας ξεναγήσεις στον υπέροχο αυτόν τόπο!
    Χαρούμενο απόγευμα να περάσεις καλή μου φίλη!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να είσαι καλα κυριε Νικο σε ευχαριστω ! ελπιζω οντως να σας φανει χρησιμη αυτη η ενοτητα :)

      Διαγραφή
  4. ααα τελεια ενοτητα!
    μπραβο φιλη μου!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρα πολύ όμορφο Μαρία και τόσο γραφικό σαν να έχεις κάνει ταξίδι στο χρόνο!
    Σε ευχαριστούμε που μας το γνώρισες!
    Μου αρεσει πολύ η ενότητά σου!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι οντως πολυ ομορφο.. και ο κοσμος το ιδιο.. :)

      Διαγραφή
  6. Μαράκι μου , καταπληκτική ενότητα !!! Παραλίγο να έρθω το '12 Κύπρο ( θα το μάθαινες αν το έκανα τελικά....) αλλά τελευταία στιγμή ναυάγησε το ταξίδι!
    Χαίρομαι που θα γνωρίζω από δω ομορφιές της Κύπρου!
    Φιλάκια! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που θα παει θα ερθεις καποια στιγμη. μου το χρωστας ! :p

      Διαγραφή
  7. Μαρία μου,
    όμορφη ενότητα σκέφτηκες να δημιούργησες!
    Οι φωτογραφίες σου είναι όμορφες και μας ταξίδεψες!
    Έχω έρθει Κύπρο, αλλά δεν έμεινα πολλές μέρες και δεν κατάφερα να πάω σε πολλά μέρη.. Ίσως στην επόμενη επίσκεψή μου στο όμορφο νησί σας, να επισκεφθώ αυτό το υπέροχο χωριό!
    Καλό βραδάκι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.. ελπιζψ την επομενη φορα να δεις ακομα πιο πολλα !! αξιζει τον κοπο ! :)

      Διαγραφή
  8. Μαρία μου πολύ ωραία η ιδέα σου για αυτή τη νέα ενότητα.Ειδικά για εμάς,που ζούμε Ελλάδα πιστεύω,πως θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.Από τις φωτογραφίες σου φαίνεται,πως το Όμοδος είναι ένα πολύ όμορφο χωριό!Περιμένουμε κι άλλες περιηγήσεις!!
    Εδώ υπάρχει κι ένα βραβείο για 'σενα και το όμορφό σου blog:http://diaba-zo.blogspot.gr/2014/02/my-first-award.html.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) i will do my best! ετσι δεν λενε ? σε ευχαριστω για το βραβειακι ! χχχ

      Διαγραφή
  9. Μαρία μου, ενώ έχω ταξιδέψει πολύ, στην Κύπρο δεν έχω έρθει, αλλά ευελπιστώ να έρθω κάποτε. Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα πολύ γραφικό μέρος. Πολλά γλυκά φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι πολύ ωραιο χωριουδάκι και έχουμε πολλα τέτοια εδω., με την πρώτη ευκαιρια να ρθεις, θα σου αρεσει πολυ πιστευω. :) Φιλακια ! Καλο μηνα !

      Διαγραφή
  10. Μαράκι μου, μου αρέσει πολύ αυτή η ενότητα.
    λατρεύω τα ταξίδια, τους τόπους, τα χωριά.... μου αρέσουν γενικά οι όμορφες εικόνες!
    Υπέροχο το χωριουδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και γω το ίδιο. Μακαρι να μου δωθει η ευκαιρια να πηγαινω πιο συχνα σε τετοια μερη και θα φροντιζω να σας μεταφερω τις ομορφιές. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο λαός απαιτεί να μας πηγαίνεις εκδρομή! Κάθε ξενάγηση είναι απολαυστική! Να μας δείξεις πραγματάκια κι από τα κοντινά σου μέρη. Τη γειτονιά σου, την πόλη σου, τα στέκια σου! Να μαθαίνουμε κι εμείς από μακριά πώς είναι η ζωή σε άλλα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξερες ποσο τρελλαινομαι για τετοια ταξιδια.
      Απλα στην παρουσα φαση ειναι δυσκολο πλεον αλλα ελπιζω πως συντομα θα τα καταφερω :)

      Διαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω