22.5.14

15 απλοί τρόποι να φτιάξετε τη μέρα των γύρω σας


«Μην ανησυχείς για τους πολλούς. Βοήθησε έναν άνθρωπο κάθε φορά, ξεκινώντας από εκείνον που βρίσκεται πιο κοντά σου κάθε στιγμή», είχε πει η Μητέρα Τερέζα. Και αν έχει στο ελάχιστο δίκιο, και ο καθένας μας φρόντιζε να κάνει κάποιον να χαμογελάσει κάθε δεδομένη στιγμή, τότε θα ήμασταν ένας πλανήτης γεμάτος χαμογελαστούς ανθρώπους.

Και μπορεί το τελευταίο να ακούγεται τουλάχιστον ουτοπικό, δεν χάνουμε όμως τίποτα να δοκιμάσουμε στην πράξη την συμβουλή της Μητέρας Τερέζας. Στο κάτω-κάτω, τουλάχιστον θα έχουμε φτιάξει την ημέρα ενός ανθρώπου, και αυτό σίγουρα δεν είναι χαμένος χρόνος. 
Προτείνουμε λοιπόν απλές ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας για να σκορπίσουμε χαμόγελα στους γύρω μας, που με μαθηματική ακρίβεια θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε εμάς.

Πείτε καλημέρα
Μια «καλημέρα» είναι αυτή, πείτε την… κι ας πέσει χάμω. Θα καταλάβετε την διαφορά αν τύχει για παράδειγμα να βρεθείτε σε ένα λεωφορείο του εξωτερικού, όπου όλοι οι επιβάτες πριν αποβιβαστούν ευχαριστούν τον οδηγό και ανταλλάσσουν χαιρετισμούς. Μπορεί να φαίνεται απλή τυπικότητα, αλλά σίγουρα την προτιμάμε από τα μούτρα, την γκρίνια και τις βρισιές – συνηθισμένο σκηνικό στους ελληνικούς δημόσιους χώρους.


Χαμογελάστε
Μπορεί να απευθύνεται στον συνάδελφο που σας βοήθησε σε μια δουλειά ή στον περαστικό που σας φλερτάρει ή τον φλερτάρετε διακριτικά. Μπορεί να είναι στον διπλανό σας στο σινεμά που γελάσατε με το ίδιο αστείο ή στον υπάλληλο μιας υπηρεσίας που σας εξυπηρέτησε γρήγορα (ναι, συμβαίνει κι αυτό καμιά φορά). Σε κάθε περίπτωση, ένα χαμόγελο είναι πάντα καλοδεχούμενο και δεν σας κοστίζει ούτε σέντσι.


Βοηθήστε κάποιον που το χρειάζεται
Από το κλασικό παράδειγμα της ηλικιωμένης κυρίας με τα ψώνια, που θα σας ευγνωμονεί για το υπόλοιπο της ημέρας, μέχρι έναν συνάδελφο που έχει φορτωθεί πολλές υποχρεώσεις και χρειάζεται βοήθεια, έναν άνθρωπο που πέφτει θύμα λεκτικής επίθεσης ή ρατσιστικής βίας στον δρόμο, τον άστεγο που πουλά τη «Σχεδία» έξω από το μετρό ή απλώς τον άνδρα που ζητά ένα κέρμα στο φανάρι, μην αρνηθείτε να προσφέρετε την βοήθεια που αντέχετε να δώσετε.


Μην ξεχνάτε να λέτε «σ’ αγαπώ»
Είναι κρίμα αυτοί τους οποίους αγαπάτε, να μην το ξέρουν. Ή έστω, ακόμη κι αν το ξέρουν, να μην το ακούνε. Κι αυτό γιατί η έκφραση των συναισθημάτων, λεκτικά ή εμπράκτως, όχι μόνο επιβεβαιώνει στον άνθρωπο απέναντί σας κάτι ευχάριστο, αλλά γεμίζει και εσάς τους ίδιους με ανακούφιση και θετικά συναισθήματα.


Αφήστε ένα βιβλίο στον δρόμο

Γίνετε ένας από τους εκατοντάδες bookcrossers που αφήνουν τα βιβλία τους «ελεύθερα» στην πόλη, δημιουργώντας μια «ανταλλακτική» αλυσίδα που σκορπά τη λογοτεχνία και την μαγεία του βιβλίου δωρεάν στον δημόσιο χώρο. Κι αν διστάζετε να αποχωριστείτε κάποιο από τα αγαπημένα σας βιβλία, σκεφτείτε ότι την ίδια χαρά που θα πάρει ο «ευρών» του, την ίδια θα βιώσετε κι εσείς με ένα άλλο που θα πέσει στα χέρια σας.


Μοιραστείτε το περίσσευμα του φαγητού σας
Βοηθήστε δράσεις όπως το «Μπορούμε» και το «Μοιράζομαι», οι οποίες φροντίζουν να συγκεντρώνουν το περίσσευμα φαγητού από επιχειρήσεις και ιδιώτες για να το μοιράσουν σε συσσίτια και άπορους ανθρώπους.


Μοιραστείτε τις γνώσεις σας
Δείξτε κάτι που ξέρετε να κάνετε καλά σε κάποιον που δεν ξέρει. Οι γονείς σας έχουν μείνει πίσω στα τεχνολογικά; Στρωθείτε στα ιδιαίτερα πληροφορικής και internet. Ξέρετε να χειρίζεστε το photoshop; Διδάξτε τα μυστικά σε κάποιον φίλο σας. Γνωρίζετε καλά μια ξένη γλώσσα; Μεταδώστε τις βασικές σας γνώσεις σε κάποιον γνωστό σας που δεν έχει την οικονομική άνεση για μαθήματα επί πληρωμή.


Ακούστε τους άλλους
Μερικές φορές, μπορείτε να φτιάξετε την ημέρα των άλλων, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Απλώς, καθίστε να ακούσετε προσεκτικά όσα έχουν να σας πουν – έστω κι αν αυτό είναι το πόσο άσχημη ήταν η ημέρα τους. Αν αυτό τους βοηθά να εκτονώσουν την ένταση και να ανακουφιστούν, τότε τους έχετε δείξει πως τους υπολογίζετε και έχετε κάνει ήδη κάτι καλό γι’ αυτούς.


Χαρίστε κάτι «ασήμαντο»
Ένα λουλούδι στη μαμά σας, μια καραμέλα στον γείτονα που συναντήσατε στο ασανσέρ, ένα ντόνατς στον συνάδελφο που κάθεται στο διπλανό γραφείο αρκούν για να μετατρέψουν την καλή σας πρόθεση σε καλή διάθεση. Παίρνετε έξτρα πόντους αν φτιάξετε γλυκά, κεκάκια ή οτιδήποτε άλλο με τα χεράκια σας και το φέρετε στους φίλους ή στη δουλειά σας.


Συμμετέχετε στη χαρά των άλλων
Το να χαίρεστε με τη χαρά του άλλου είναι συχνά πολυτιμότερο για εκείνον ακόμη και από το να του συμπαρασταθείτε σε δυσάρεστες στιγμές. Συγχαρείτε τον για μια επιτυχία του, στηρίξτε τον σε μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή του, τσουγκρίστε τα ποτήρια σας και γελάστε… σαν να μην υπάρχει αύριο.


Κάντε ένα δωράκι χωρίς συγκεκριμένο λόγο
Μην περιμένετε γενέθλια, Αγίους Βαλεντίνους, γάμους και βαφτίσεις για να κάνετε ένα δώρο σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Ένα μικρό δωράκι σε ανύποπτη στιγμή είναι η καλύτερη τονωτική για εκείνον ένεση, που του δείχνει πως τον σκέφτεστε, μακριά από τυπικότητες και επετειακές υποχρεώσεις.


Κάντε ένα κομπλιμέντο
Δεν είναι δύσκολο να κάνετε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο. Απλώς ξεχωρίστε το πιο ωραίο πράγμα πάνω στον άλλον και πείτε του έναν καλό λόγο που ισοδυναμεί με ραγδαία αύξηση των επιπέδων αυτοπεποίθησής του.


Ζητήστε την συμβουλή των άλλων
Είναι ένας ωραιότατος τρόπος αφενός να δείτε τα πράγματα και από μια άλλη σκοπιά, αφετέρου να δείξετε στον άνθρωπο απέναντί σας ότι υπολογίζετε την γνώμη του και εκτιμάτε τις απόψεις του.


Προσφερθείτε να κάνετε κάτι καινούριο μαζί
Το να μοιράζεστε εμπειρίες είναι ο καλύτερος τρόπος να χτίσετε δυνατές σχέσεις και φιλίες. Κάντε ταξίδια μαζί με άλλους ανθρώπους, προτείνετε στον μοναχικό τύπο του γραφείου να βγει μαζί με την παρέα σας για ποτό, πάρτε τον κολλητό σας και γραφτείτε σε ένα σεμινάριο φωτογραφίας, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και δείτε την… ομαδικά.


Εκπλήξτε τους γύρω σας
Έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα surprise πάρτι γενεθλίων. Ένα δείπνο μαγειρεμένο από τα χεράκια σας. Ένα πακέτο σε σπα για δύο. Ή απλώς η αυθόρμητη εμφάνιση σας μπροστά στην πόρτα ενός φίλου σας ένα κυριακάτικο πρωί (εντάξει, όχι πολύ πρωί, για να μην είναι δυσάρεστη η έκπληξη) με καφέδες και ντόνατς υπό μάλης. Δεν θα λέγαμε «όχι» σε οτιδήποτε από αυτά.


31 σχόλια:

 1. Ωραίες οι συμβουλές σου...και παρατήρησα ότι χωρίς να το καταλαβαίνω εφαρμόζω τις περισσότερες, καθώς επίσης πήρα και καινούριες ιδέες....σ'ευχαριστώ :))) Το μόνο που δεν είχα ξανακούσει ποτέ ήταν το να αφήσεις κάποιο βιβλίο σε δημόσιο χώρο...δεν νομίζω πως εκτιμάτε και τόσο πολύ στην Ελλάδα, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένο μέρος...!
  Να έχεις ένα όμορφο βράδυ Μαράκι μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτο με το βιβλιο ουτε εγω το ειχα υποψη μου. Μαλλον οντως δεν συνηθιζεται στις δικες μας περιοχες :)

   Διαγραφή
 2. Αρέσκωωωωωωωω πολλάν! Καλά το είπα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχαχα οχι ακριβως. Αρέσκει μου πολλά ειναι το σωστο :)
   Φιλια κουκλα μου

   Διαγραφή
 3. Πόσο πιό όμορφη θα ήταν η ζωή μας εάν όλοι μας τα τηρούσαμε αυτά τα τόσο απλά !!!!!!!!!!
  Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, Μαράκι!!
  Καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνω απολυτα μαζι σας κυρια Μαριαννα.. Μακαρι να εφαρμοζαμε εστω λιγα απο αυτα..

   Διαγραφή
 4. Συμφωνώ σε όλα Μαρία μου!
  Πραγματικά είναι πολύ όμορφα όλα για να ξεκινήσεις την μέρα σου!
  Μπραβο σου που μας τα υπενθύμισες!
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα Μαρία μου!!Τί υπέροχη ανάρτησή!!Μακάρι όλοι νά τά τηρούσαμε όλα αυτά!!
  Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημερα Μαρακι!!! Αν τα καναμε ολα αυτα θα ημασταν κ εεμις οι ιδιοι χαρουμενοι και θα γινομασταν ακομη περισσοτερο βλεποντας τους αλλους εστω να χαμογελουν εξαιτιας μας! Καλο Σαββατοκυριακο!! Φιλια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όμορφη ανάρτηση! Ξεκινάω ήδη εφαρμόζοντας το πρώτο και αφήνω μία μεγάλη καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ωραια ομορφα και καλα όλα καλημέρα για όταν ξυπνήσεις χα!φιλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι περισσότερες είναι εξαιρετικές ιδέες!
  Μόνο τα βιβλία μου δεν θα άφηνα γιατί απλά κανείς άλλος δεν το κάνει :)))
  Φιλάκια πολλά Μαράκι μου ! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα!
  Πόσο δίκιο είχε η Μητέρα Τερέζα.. το ένιωσα σήμερα.
  Το αυτοκίνητό μου έμεινε στη μέση του δρόμου και ενώ φούντωσα από αγανάκτηση, ένας περαστικός με βοήθησε να το βάλω στην άκρη του δρόμου. Η άμεση βοήθειά του, το χαμόγελό του με έκαναν αμέσως να νιώσω καλύτερα και να αντιμετωπίσω με θετική διάθεση το πρόβλημα του αυτοκινήτου.
  Οι συμβουλές σου, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμες.
  Ας κάνουμε όλοι μια αρχή να τις εφαρμόσουμε.
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι ομορφο παραδειγμα Αννα μου..
   Ετσι ειναι, ετσι ρπεπει, να βοηθαμε οσο μπορουμε ακομα και με κατι απλο
   Καλη εβδομαδα

   Διαγραφή
 11. Πολύ σωστές οι συμβουλές σου!!!
  Αρκετές τις έχω εφαρμόσει
  Φιλάκια
  Νεφέλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαιρομαι που σου αρεσαν... Τις βρηκα και εγω πολυ χρησιμες ειναι η αληθεια.
   Καλη εβδομαδα

   Διαγραφή
 12. Πολύ σωστο! Μπράβο Μαράκι που μας το υπενθυμίζεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μακάρι να έκαναν οι άνθρωποι όχι όλα αλλά έστω τα μισά από αυτά που γράφεις ,ακόμα και τότε θα ήμασταν πολύ πολύ καλύτερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πολύ ωραία ανάρτηση! αυτήν την ριμάδα την "καλημέρα" που μερικοί δεν την λένε ή την λένε με το ζόρι, λες και την πληρώνουν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτο μου την σπαει και εμενα Νατασα μου ειλικρινα !

   Διαγραφή
 15. Πολύ όμορφα όλα!Αυτό με το βιβλίο δεν το γνώριζα και μου άρεσε επίσης πολύ!
  φιλιά πολλά Μαράκι μου:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω