10.6.14

Μια όμορφη οικογενειακή Κυριακάτικη βόλτα.. ( Οδοιπορικό #2 )



Είχα πάρα πολύ καιρό να πάω βόλτα με την οικογένεια. 
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ήταν δύσκολο να συντονίσουμε τις ώρες και τις μέρες μας.
Την Κυριακή που μας πέρασε βρήκαμε την ευκαιρία με τον ερχομό της μικρής μου αδελφής από το εξωτερικό να συνδυάσουμε μια μικρη εκδρομή με αυτό.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε πρωί πρωί για την πόλη της Πάφου και το βράδυ να καταλήξουμε το αεροδρόμιο και μετά πίσω σπίτι. 

Όταν άκουσα πως οι γονείς μου θα πήγαιναν για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ χάρηκα πάρα πολύ. 
Αν και το ταξίδι θα ήταν περίπου 2 ώρες δε με ξένισε αφού ήθελα απο πολύ καιρό να πάω και δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία. 
Η εκκλησία αυτή είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Κύπρο και αρκετός κόσμος την προτιμά για να κάνει τα τάματα του καθώς ο Άγιος Ραφαήλ είναι ενας θαυματουργός άγιος.


Η διαδρομή μας ήταν πολύ όμορφη.
Στον δρόμο έβλεπες από την μια πλευρά βουνό και από την άλλη θάλασσα και 
πολύχρωμα λουλούδια και καταπράσινα δέντρα παντού.
Η δε θάλασσα απλά μαγευτική, το γαλάζιο της χρώμα τόσο εντυπωσιακό που σε συνδυασμό με την βλάστηση έφτιαχνε ενα μαγικό τοπίο.
Δυστυχώς λόγω του οτι ήμασταν σε κίνηση δεν μπόρεσα να βγάλω πολλές πετυχημένες φωτογραφίες.
Γύρω στο μεσημέρι και μετά από αρκετή βροχή φτάσαμε στην εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή Παχύαμμος.
Επί ευκαιρίας  παραθέτω και την ιστορία της ανέγερσης αυτού του υπέροχου ναού ο οποίος είναι αφιερωμένος στους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη.
Η θεραπεία του Νεόφυτου Σωκράτους το 1987 αποτέλεσε την αφορμή για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Ο Σωκράτους «ύστερα από δύο αλλεπάλληλες εγχειρήσεις στον προστάτη, εξακολουθούσε να υποφέρει από αβάσταχτους πόνους. Κάποια κυρία του έδωσε ένα βιβλίο με θαύματα του Αγίου Ραφαήλ. Το διάβασε και σιγά – σιγά του έγινε πεποίθηση πως ο Άγιος θα τον θεραπεύσει. Ένα βράδυ, και παρόλους τους φρικτούς του πόνους, παρακάλεσε με θέρμη τον Άγιο και κατάφερε να κοιμηθεί για λίγο. Στον ύπνο του είδε ένα ψηλό ωραίο γιατρό, ο οποίος του είπε: «Θα σου κάνω εγχείρηση και θα γίνεις καλά». Άρχισε να το χειρουργεί με τη βοήθεια μιας μικρής νοσοκόμας, που δεν ήταν άλλη από την Αγία Ειρήνη. Όταν ο γιατρός έφυγε, η μικρή νοσοκόμα, που καθάριζε ακόμα τον τόπο, τον διαβεβαίωσε πως θα γίνει καλά. Ξύπνησε και από τη στιγμή εκείνη είναι πια τελείως καλά. Στο σημειωματάριο του σημείωσε την ημερομηνία της θεραπείας του: 10.2.1987. Περίμενε λίγο καιρό να βεβαιωθεί ότι πράγματι έγινε καλά και στην συνέχεια έγραψε επιστολή στην ηγουμένη της Μονής του Αγίου, στη Μυτιλήνη, στην οποία ανέφερε το θαύμα.

Η θεραπεία του Νεόφυτου προβλημάτισε πολύ τον αδελφό του Μιχάλη Σωκράτους, φθαρτέμπορο στο παντοπωλείο της Πάφου, ο οποίος ήταν αδιάφορος έως εχθρικός προς τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά πράγματα. Είδε όμως τώρα ένα πραγματικό θαύμα και παρόλο που επέμενε στις παλιές του απόψεις, τουλάχιστον φανερά, είχε πια αρχίσει να κλονίζεται. Όμως και πάλι όταν σε κάποια περίπτωση μέσα στον Ιούλιο του 1988, που ένιωθε πολύ άρρωστος, του υποδείχτηκε από τον αδερφό του το λάδι και το αγίασμα του Αγίου, εκείνος έδειχνε ακόμα διστακτικός. Όλα αυτά έρχονταν σε άκρα αντίθεση με τις μέχρι τότε πεποιθήσεις του. Έπρεπε να αρνηθεί τα πιστεύω του, τον ίδιο του τον εαυτό. Όμως είχε προηγηθεί το θαύμα στον αδερφό του. Έτσι υπερνίκησε κάποια στιγμή τυς δισταγμούς του και χρησιμοποίησε το λάδι και το αγίασμα. Ένιωσε καλύτερα και αποφάσισε επιτέλους να πάρει στα χέρια του το βιβλίο με τα θαύματα του Αγίου. Ο ίδιος ο αδελφός του, Νεόφυτος, βεβαιώνει πωε χρειάστηκε η ενθάρρυνση του Αγίου για να προσφέρει το λάδι, το αγίασμα και το βιβλίο στο Μιχάλη. Η γυναίκα του τον απέτρεπε: «Αφού δεν πιστεύει , θα τον κάμεις να θυμώσει και θα είναι χειρότερα».

Ένα βράδυ ο Μιχάλης είχε γυρίσει κουρασμένος από το μαγαζί του. Η κόρη του και ο γαμπρός του, που τον βοηθούσαν, έλειπαν σε διακοπές και οι δυσκολίες εκείνον ακριβώς τον καιρό καταντούσαν μερικές φορές σχεδόν ανυπέρβλητες. Ξάπλωσε και μη γνωρίζοντας με βεβαιότητα αν πρόλαβε να τον πάρει ή όχι ο ύπνος αισθάνθηκε κάτι παράξενο. Είχε οπωσδήποτε την αίσθηση ότι βρισκόταν στο μαγαζί του με ένα βοηθό του, όταν μπήκαν ορμητικά μέσα δύο ιερωμένοι. Ο ένας, ο πιο ηλικιωμένος τον πλησίασε και του είπε: «Εδώ θα γίνει αγιασμός».

Ο Μιχάλης πρόσεξε τα πέδιλα του παπά. Του φάνηκαν αρχαία. Αμέσως φώναξε: «άγιος Ραφαήλ, άγιος Νικόλαος». Το όραμα ήταν ζωντανό. Σηκώθηκε και χρειάστηκε να το βεβαιώσει η γυναίκα του ότι ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του και όχι στο μαγαζί του.

Κατόπιν τούτου τα δύο αδέρφια, ο Νεόφυτοςκαι ο Μιχάλης, επισκέφθηκαν το μοναστήρι των Αγίων στην Μυτιλήνη. Στην επιστροφή γεννήθηκε στο Μιχάλη η επιθυμία να κάνει κάτι για τον Άγιο. Ένα παρεκκλήσι ή έστω μια εικόνα στον Παχύαμμο όμως, πουθενά αλλού. Για την επιλογή του χώρου συνέτεινε και η γνωριμία του με τον π. Θεόδωρο Παπαμιχαήλ, ο οποίος τέλεσε προηγουμένως τον αγιασμό στο μαγαζί του. Αυτό του είχε γίνει σχεδόν έμμονη ιδέα. Έτσι, μέσα στον Αύγουστο, επισκέφθηκε τον π. Θεόδωρο, στον Παχύαμμο και του ανέφερε την πρόθεση του. Τότε ο ιερέας του εκμυστηρεύτηκε τη βαθιά του επιθυμία να κτιστεί μια μεγάλη εκκλησία στο χωριό, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Του εκκλησάκι του χωριού είναι μικρό και η κατάσταση γίνεται τραγική κάθε Αύγουστο, που συρρέουν εκεί πλήθη από όλη την Κύπρο για το μνημόσυνο των ηρώων της Τηλλυρίας. Ο Μιχάλης, όπως βεβαιώνει, τελείως αυθόρμητα είπε: «αν κτίσεις την εκκλησία στο όνομα του Αγίου Ραφαήλ, έχεις από μένα τις πρώτες χίλιες λίρες και τον εαυτό μου στη διάθεση σου να αρχίσουμε έρανο για τον αποπεράτωση της».

Ο π. Θεόδωρος δεν είχε αντίρρηση, όπως και οι συγχωριανοί του. Αργότερα έδωσε τη συγκατάθεση του και ο Μητροπολίτης. Στις 30.1.1989 συγκροτήθηκε στη Μητρόπολη η επιτροπή ανεγέρσεως του ναού. Με αρκετές δυσκολίες, αλλά και με τη χάρη των Αγίων οι εργασίες για την ανέγερση του ναούάρχισαν και προχωρούσαν εντατικά. Σήμερα ο ναός αποπερατωμένος κοσμεί την κοινοτητα του Παχυάμμου και αποτελεί παγκύπριο προσκύνημα.

Μπαίνοντας μέσα στην εκκλησία ένιωσα ένα πραγματικό ρίγος σε όλο μου το σώμα, 
μια περίεργη γαλήνη και μια ηρεμία που δεν μπορούσα να την εξηγήσω. 
Σε λίγα δευτερόλεπτα άρχισα να δακρύζω βλέποντας στην οροφή της εκκλησίας τον σταυρό με τον Ιησού Χριστό. Δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αυτό που μου προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα αλλά λαμβάνοντας υπόψη πως τελευταία περνάω πολύ δύσκολες προσωπικές στιγμες πιστεύω μου βγήκε όλο το παράπονο εκείνη την ώρα.

Πηγαίνοντας να προσκυνήσω την εικόνα του Αγίου Ραφαήλ έπεσε το βλέμμα μου ακριβώς δίπλα της.
Μια μάζα από μπαστούνια, πατερίτσες και διάφορα άλλα αντικείμενα στεκόντουσαν εκεί μαζεμένα.
Όταν ρώτησα την μαμά μου για τι πρόκειται μου είπε πως είναι τα θαύματα του Αγίου.
Κάθε άνθρωπος που θεραπευόταν άφηνε εκεί ένα κομμάτι από το πρόβλημα που τον βασάνιζε. 
Πραγματικα είχα εντυπωσιαστεί.
Αφού προσκυνήσαμε τις εικόνες και τα λείψανα που υπήρχαν εκεί βγήκαμε έξω στην αυλή.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την ομορφιά που αντικρίσαμε. 
Καταπράσινα δέντρα και παγκάκια γύρω γύρω και απο κάτω η θάλασσα, θεαματικό σκηνικό. 
Καθίσαμε λίγο κάτω από την σκιά και αφού μας είχε μείνει πολλή ώρα μέχρι το βράδυ αποφασίσαμε να πάμε για ξεκούραση στο χωριό ΔΡΟΥΣΙΑ και επι ευκαιρίας να κάνουμε έκπληξη στον αδελφό της μαμάς μου που βρισκόταν εκεί για το τριήμερο. 
Στον δρόμο είχαμε και μια ξαφνική συνάντηση με μια σειρά από κατσικάκια που αν και μας έκοψε τον δρόμο για λίγο δεν χαλαστήκαμε και ιδιαίτερα αφού είχαμε καιρό να δούμε και το απολαύσαμε. :)
Ετσι, φτάσαμε και στο σπίτι του θείου που εγώ δεν είχα πάει ποτέ. ( τουλάχιστον απ οσο θυμάμαι μεγαλύτερη)
Κατεβαίνοντας απο το αυτοκίνητο στάθηκα και χάζευα γύρω γύρω.
Πανέμορφα λουλούδια και δέντρα παντού, πεύκα, ελιές, ροδιές, πεταλούδες και μελισσούλες αλλα και ενας γκρίζος συννεφιασμένος ουρανός έκαναν το τοπίο να φαίνεται ανεπανάληπτο.
Μύριζα βροχή και χώμα και η αίσθηση ήταν απίστευτη. 
Το σπίτι ένα διαμάντι. Φτιαγμένο από άσπρη πέτρα που αγαπώ, θύμιζε αρχαιολογικό χώρο.
Λάτρεψα κάποια αρχαία αντικείμενα που είχαν στην αυλή αλλά ξέχασα να τα βγάλω φώτο να σας τα δείξω ( η κούραση φταίει μάλλον). 
Μας υποδέχτηκαν με πολύ χαρά η θεία,  ο θείος, τα ξαδέλφια μου αλλά και τα μικρά μου ανιψάκια που δεν με άφησαν στιγμή να ξεκουραστώ.
Τι τυφλόμυγα παίξαμε, τι κρυφτό, ακόμα και μπουρμπουλήθρες κάναμε
 με το ειδικό υγρό. Χαλάλι τους όμως. τα λατρεύω τα μικρά. 
Αφού φάγαμε, κεραστήκαμε και το δροσερό γλυκό της Κύπρου το ''μαχαλλεπί''. 
Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ  τι είναι . 
Φάγαμε, ήπιαμε, παίξαμε, γελάσαμε, κοιμηθήκαμε και λίγο και στις 8 το βράδυ αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο Παφου όπου αποδεχθήκαμε την αδελφή μου και σιγά σιγά γυρίσαμε στο σπίτι.
Ήταν μια πανέμορφη βόλτα και εύχομαι να την απολαύσατε όσο εγώ.
Καλημέρα

* Οι φωτογραφίες ήταν πάρα πολλές για να τις βάλω μόνες οπότε προτίμησα να τις κάνω κολαζ και ας χάνουν την αξία τους. 

50 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ όμορφη βόλτα μας έκανες Μαρία μου και πολύ ωραίες εικόνες!
    Δεν το είχα ξανακούσει για τον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ, σε ευχαριστούμε που μας τον γνώρισες!
    Πολλά φιλιά και πάντα να πηγαίνετε όμορφες βόλτες!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελενακι μου.
      Χαιρομαι που σου αρεσε,'Ηταν πραγματικα υπεροχα.
      Ο Αγιος Ραφαηλ ειναι ο πιο ''αγαπημενος'' αγιος εδω στην Κυπρο.
      Εχει κανει παρα πολλα θαυματα
      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  2. μια απλή βόλτα αλλάζει τα πάντα στη διαθεσή μας!
    Πολύ ωραία ήταν ! Να μη χάνεις τις ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις ,κυριως όταν δεν εισαι καλά!
    καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω μαζι σου νασια μου. Μια απλη βολτα μας αλλαζει!
      Οσο μπορω και εχω την εκαιρια πηγαινω.
      Καλο μεσημερι !
      Φιλακια

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Μαρία μου!! Καλώς δέχτηκες την αδελφή σου!Τι όμορφη βόλτα με υπέροχες φωτογραφίες!! Πήγα και εγώ πολλές φορές με την οικογένεια μου στον Άγιο Ραφαήλ!! Μεγάλη η χάρη του! Είναι πολύ θαυματουργός άγιος!! Είναι αλήθεια η θέα από εκεί είναι υπέροχη!!! Και η Δρούσια φανταστική!! Πήγα πριν 2 χρόνια πεζοπορία εκεί και μείναμε 3 μέρες και ήταν υπέροχα!! Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την όμορφη βόλτα και που δείχνεις τις ομορφιές του τόπου μας!!! Καλή συνέχεια με πολλά χαμόγελα!! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως το μικρο μου!
      Πολυ χαιρομαι που σου αρεσε η βολτουλα και που τα γνωριζεις και εσυ απο πρωτο χερι κοπελιτσα μου!
      Εννοειται πως η χωρα μας ειναι πανεμορφη !
      Πολλα φιλια και να περνας ομορφα

      Διαγραφή
  4. Να και κάτι που δεν ήξερα!!! Ωραίες εικόνες!! Όλη η επαρχία Πάφου μου αρέσει έχει πράσινο και γαλάζιο σε αφθονία!! Το ίδιο και τα περισσότερα χωριά στο Τρόοδος γραφικά και όμορφα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιαυτο αγαπω το βουνο !!!
      Να πας παντως στον Αγιο Ραφαηλ Ελεανα μου, και γενικα σε εκεινες τις περιοχες.
      Θα τις λατρεψεις
      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Μαρια Ελενα.
      Σε ευχαριστω
      Καλα να περνας

      Διαγραφή
  6. Τι ομορφη βολτα μας πηγες Μαρακι! Εχω δει απο κοντα θαυμα και ετσι πιστευω πολυ στα θαυματα! Ειδκα για τον Αγ. Ραφαηλ εχω ακουσει πολλα! Εξαιρετικα ενδιαφερουσα η ιστορια του ναου, καταλαβαινω την κατανυξη σου! Οι φωτογραφιες σου υπεροχες! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Χριστινακι μου.
      Χαιρομαι που γνωριζεις για τον Αγιο Ραφαηλ..
      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφο οδοιπορικό!!!!!!!! Ήταν λες και ήμουν μαζί σου! Χαίρομαι που πέρασες όμορφα και καλώς τη δέχτηκες την αδελφούλα σου.
    Δεν ήξερα ούτε για τον Άγιο Ραφαήλ ούτε για το γλυκό σας................
    Σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τόση ομορφιά .......
    Καλά να περνάς και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου σε ευχαριστω πολυ.
      Τωρα γνωριζεις καποια πραγματα για τον αγιο.
      Αν τον ψαξεις θα μαθεις πολλα που εχει κανει καθως και το μαρτυριο του θανατου του το οποιο εμενα με συγκλονισε.
      Καλο μεσημερι
      Φιλακια

      Διαγραφή
  8. Ωραίες οι εκδρομούλες. Σα να ξέσκασα κι εγώ, Αυτό το μαχαλεπί μου μπήκε στο μάτι. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε παιρνς μαζι μου πιο συνχνα τοτε :)
      Δοκιμασε φτιαξε το μαχαλλεπι. Ειναι πολυ απλο.. Μια αναζητηση στο google λογικα θα σε οδηγησει και στην συνταγη.
      Φιλακια πολλα Χριστινακι μου

      Διαγραφή
  9. Ωραία βόλτα και πολύ όμορφες εικόνες!
    Εύχομαι περισσότερες οικογενειακές βόλτες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πανέμορφη η βόλτα πού μάς πήγες Μαρία μου!Απίστευτα όμορφες οι φωτογραφίες σου!!Τί υπέροχα τοπία!!Βοήθειά σας τό προσκύνημα στόν Θαυματουργό,,Αγιο Ραφαήλ!Μού μπήκε στό μάτι,καί εμένα τό μαχαλλεπί!Χα χα!!!Λατρεύω τήν γεύση τού τριαντάφυλλου!!Πάντα όμορφα νά περνάς κούκλα μου!!Φαίνεται όλη χαρά σου στό όμορφο προσωπάκι σου!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. DIMI μου σε ευχαριστω πολυ πολυ για ακομα μια φορα.
      Χαιρομαι που απολαυσες μαζι μου την βολτουλα .
      Καλε να σας βρω την συνταγη για το μαχαλλεπι αν θελετε.
      Πολλα φιλια !!!

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφη βόλτα!
    Ευχαριστώ που με πήρες μαζί....

    Φιλάκια πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς την δεχτήκες την αδελφούλα σου!!
    Η βόλτα σου ήταν ονειρεμένη και ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου.
    Εύχομαι η χάρη του Αγίου Ραφαήλ να σε ευλογεί!!!
    Φιλούθκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω για τις ευχες σου Στελλα μου.
      Να εισαι καλα..
      Φιλακια

      Διαγραφή
  13. Όμορφη και με πολύ ενδιαφέρον η βόλτα σου αλλά και με τον ερχομό της αγαπημένης σου αδελφής.
    Εύχομαι να είστε μια ευτυχισμένη οικογένεια και να περάσετε αξέχαστες στιγμές.
    Μοναδικές οι πληροφορίες που μας έδωσες για τον Άγιο.
    Καλό βραδάκι εύχομαι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστουμε για τις ομορφες ευχες Αλεξανδρε μου.
      Μακαρι να μας ερθουν ολα καλα
      Πολλα φιλια και καλα να περνας

      Διαγραφή
  14. Μαρία πολύ μου άρεσαν και οι εικόνες και η ιστορία που μοιράστηκες μαζί μας. Σίγουρα το έχεις με τη φωτογραφία. Είθε ο Άγιος Ραφαήλ και ο Χριστός να μας φυλάνε και να μας φωτίζουν όλους!

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα δεν το χω και πολυ αλλα μαρεσει η φωτογραφια και το προσπαθω οσο μπορω..
      Μακαρι οντως να μας φωτιζουν γιατι το εχουμε πολυ αναγκη.
      Καλη συνεχεια Γιωργο μου

      Διαγραφή
  15. Σε διάβασα στη δουλειά και χάρηκα για πολλούς λόγους!
    Βιαστικό φιλί καληνύχτας!
    Είμαι χώμα!

    Μάκια! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορω να μαθω ενα απο τους λογους μανουλα ? Χχιχι
      Φιλαι πολλα ομορφια μου!

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος10/6/14, 11:52 μ.μ.

    Θέλω να δοκιμάσω αυτό το μαχαλλεπί! πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!!! φιλάκιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμασεις Νατασα μου. Καπου θα πρεπει να εχει την συνταγη.
      Εμενα παντως η γιαγια μου το κανει φανταστικο!
      Φιλια πολλα κουκλα μου

      Διαγραφή
  17. Υπέροχη οικογενειακή βόλτα με τόση ομορφιά που σου κόβει την ανάσα!!!! Για τον Αγιο Ραφαήλ δεν έχω ακούσει και εγώ..
    Καλώς δεχθήκατε την αδελφούλα σου . Φιλάκια γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εχω απορια τωρα.. Εσεις εκει δεν γιορταζετε τον Αγιο ραφαηλ ?? Χμ..
      Σε ευχαριστω κυρια Νικολ
      Φιλακια

      Διαγραφή
  18. τέλεια..νασαι καλά να ξαναπατε με την αδελφή σου... καλό βραδυ... (οι φωτο δεν χανουν την αξία τους.. )...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια ωραία βόλτα δε συγκρίνεται με τίποτα!!
    Σε ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μεγαλη μου χαρα σας πηρα μαζι Μαρια μου :)
      Φιλακια

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα μικρή μου έκανα μία βόλτα μαζί σου κι εγώ!Η οικογένεια είναι πάντα το Α και το Ω γλυκιά μου. Αυτό το καιρό φιλοξενώ το γιο μιας φίλης από τη Κύπρο ξέρεις και την διαβάσαμε μαζί.Γνωστό σε μένα το γλυκό αυτό όμως εμείς το κάνουμε σε..κηδείες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγια μου.. φτου φτου.
      Μα γιατι καλε σε κηδειες ?????
      ορωτη φορα το ακουω αυτο.
      Τα χαιρετισματα μου στο μικρο αγορι!
      Φιλακια

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα Μαρία μου!! Τι ωραία βόλτα ήταν αυτή; Ένιωσα να βρίσκομαι εκεί μαζί σας! Σε ευχαριστώ για την τόσο όμορφη ξενάγηση της Κυριακάτικης βόλτα σας! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο μεσημερι Βιβη μου!
      Σε πηρα μαζι μου ε ? Τελεια ! Χεχε
      Να εισαι καλα.
      Εγω ευχαριστω
      φιλακια

      Διαγραφή
  22. καλημέρα τι ωραία βόλτα που πήγατε όλοι μαζί!!!! μπράβο σας τυχεροί πολλά φιλια σε ΄΄ολη την οικογένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδιδουμε με μεγαλη χαρα Νικολα μου !
      Φιλια

      Διαγραφή
  23. Nα είσαι καλά κοριτσάκι μου, να κάνεις εκδρομές και να μας γνωρίζεις τις ομορφιές του νησιού σου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκια μου Λεβινα σε ευχαριστω πολυ.
      Φιλακια

      Διαγραφή
  24. Αχ!!! τι ομορφη βόλτα!!! μπραβο Μαρακι αυτες οι οικογενειακες εκδρομούλες μας ανεβαζουν . και προπαντως οταν συνδιάζουν και επισκεψεις σε εκλησίες για να αναψουμε ενα κεράκι και να αφήσουμε εκεί τις ευχαριστίες μας .. η φύση στην Κυπρο .οπως κι εδώ ειναι πανέμορφη αυτόν τον καιρό... σε εχαριστούμε για το ταξίδι... φιλακιααααπολλα απο Κρήτη ....μια ανασα απο την Κύπρο..χι.χιχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κυρια Ρουλα σας ευχαριστω πολυ!
    Αχ αγαπω Κρητη
    περυσι που ηρθα στα Χανια ηθελα να μεινω εκει!
    με το ζορι ηρθα πισω. Χαχαχα
    Πολλα φιλια και να στε παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πραγματικά απολαυστική η βόλτα σας!
    Η εικόνα με την μάζα από πατερίτσες συγκλονιστική.

    Καλό βράδυ φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω