2.9.14

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ξενοδοχείο Βερεγγάρια (και οι θρύλοι του)

Πηγή φωτογραφίας το διαδίκτυο ( Επεξεργασία δική μου )

Το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται κτισμένο στο ορεινό χωριό Πρόδρομος, στο Τροόδος της Κύπρου, με Αρχιτέκτονα τον βρετανό Walter Henry Clarke, ο οποίος για κάποιο διάστημα της ζωής του ζούσε στην Κύπρο. Η ανοικοδόμηση του φαίνεται ότι δρομολογήθηκε το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1931 και σε αυτό το εγχείρημα βοήθησαν σύσσωμα οι κάτοικοι του Προδρόμου. 
Τα εγκαίνια του έγιναν στις 10 Ιουνίου του 1931.
Οραματιστής και αρχικός ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου Βερεγγάρια ήταν ο Ιωάννης Κόκκαλος, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στο 1900 στον Πρόδρομο.
Η οικογένεια Κόκκαλου ήταν ενεργά αναμειγμένη στο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι του τόπου και ήταν μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων για πολλά χρόνια.


Το όνομα του, το Ξενοδοχείο το πήρε από την ομώνυμη Πριγκίπισσα της Ναβάρας και αργότερα Βασίλισσα της Αγγλίας, Βερεγγάρια. Βέβαια, πριν αποφασιστεί αυτό το όνομα, υπήρχαν άλλα δύο, με τα οποία ήταν γνωστό το ξενοδοχείο πριν ολοκληρωθεί το κτίσιμο του.


Το έμβλημα που είχε το Βερεγγάρια και το οποίο εμφανιζόταν σχεδόν παντού μέσα στο ξενοδοχείο (φάκελοι αλληλογραφίας, κόλες αναφοράς, menu, έπιπλα, πιάτα κτλ), απεικόνιζε στο κέντρο του ένα οβάλ σχήμα σε μορφή ασπίδας, ενώ στα πλάγια είχε ένα λιοντάρι και ένα μονόκερο. 
Στο κάτω μέρος του υπήρχε μέσα σε κορδέλα η αναγραφή του ονόματος του ξενοδοχείου με κεφαλαία αγγλικά γράμματα. Άξιο αναφοράς είναι ότι το έμβλημα παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το έμβλημα που υπάρχει πάνω από την κεντρική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και αυτό μας φανερώνει το πόσο εντυπωσιακό ήταν το ξενοδοχείο από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, που οι αποικιοκράτες επέτρεψαν τη χρήση παρόμοιου εμβλήματος με το Προεδρικό Μέγαρο, που τότε ήταν το Κυβερνείο της Κύπρου.


Οι λόγοι που το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια ήταν τόσο προσφιλές στην κυπριακή υψηλή κοινωνία αλλά και στους πλούσιους ευρωπαίους, τους ευγενείς Αιγυπτίους, τους πάμπλουτους Άραβες και τους διάφορους άλλους ξένους ήταν αρκετοί! Η προσοχή και η πολυτέλεια που υπήρχε σε κάθε λεπτομέρεια και σε κάθε γωνιά μέσα στο ξενοδοχείο, οι υπηρεσίες, οι ανέσεις και οι διάφορες άλλες παροχές που ήταν σε θέση να προσφέρει και η όλη. βασιλική ατμόσφαιρα που επικρατούσε εντός και εκτός του, το καθιστούσαν ποθητό και περιζήτητο, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του.


Μονοπάτια της φύσης, γήπεδα ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης, πλαισιωμένα από πεύκα, δυνατότητα για Ιππασία, παιδότοπος… Για τη ψυχαγωγία των θαμώνων διοργανώνονταν αρκετά συχνά διάφορες εκδηλώσεις όπως Χοροί και Χοροεσπερίδες, Επετειακές Εκδηλώσεις, Κονσέρτα, Θεατρικές Παραστάσεις, Διαγωνισμοί Ομορφιάς και Χορού και διάφορες άλλες. Όλα αυτά καθιστούσαν το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια ως ένα μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που όμοια του ελάχιστα υπήρχαν. Υπήρχε βεβαίως και το μπαρ μέσα στο ξενοδοχείο όπως και το μπιλιάρδο, χώροι που μπορούσαν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους κυρίως οι άντρες!


Το βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα που υπάρχουν για να αποδείξουν την λαμπρότητα του ξενοδοχείου ανά τις δεκαετίες.


Τη δόξα και επιτυχία που γνώρισε το Βερεγγάρια από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του και συνέχισε να έχει για πολλές δεκαετίες, δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων δεν κατάφερε να την διατηρήσει – στην αρχική της μορφή τουλάχιστον – αφού το ξενοδοχείο άρχισε να παρακμάζει και σιγά-σιγά έκλεισε. Το 1984 ο ΚΟΤ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά. Το άλλοτε στολίδι των βουνών της Κύπρου, το καμάρι των ξενοδόχων, το κά-στρο των Προδρομιτών, το «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», όπως το οραματιζόταν και το έφτιαξε με τόσο κόπο και δυσκολίες ο Ιωάννης Κόκκαλος, άρχισε να χαράζει φθίνουσα πορεία χρόνο με το χρόνο.


Σήμερα, το ξενοδοχείο έχει μέινει στην ιστορία σαν το στοιχειωμένο ξενοδοχείο της Κύπρου αφήνοντας το μυαλο του καθενός να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.


Πιο κάτω σας παρουσιάζω τους πιο γνωστούς θρύλους γύρω από αυτό.

ΘΡΥΛΟΣ 1ος


Λέγεται ότι στο ξενοδοχείο έμενε ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι. Όμως η γυναίκα πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες και ο άντρας από την απελπισία του αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το παράθυρο του 2ου οροφου ξενοδοχείου.

Ένας άλλος παρόμοιος μύθος λέει πως ο σύζυγος έθαψε τη γυναίκα του σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου και πως η πόρτα του δωματίου σφραγίστηκε και δεν άνοιξε ποτέ. Στη συνέχεια ο ίδιος αυτοκτονεί.

Και στους δύο αυτούς μύθους ο θάνατος του ιδιοκτήτη προκάλεσε τον τρόμο στους θαμώνες του ξενοδοχείου που το εγκατέλειψαν τρέχοντας αφήνοντας όλα τα πράγματά τους εκεί. Ο κορμός δύο δένδρων στο χώρο του ξενοδοχείου, που παριστάνει δύο φιγούρες αγκαλιασμένες, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, θέλει να υποστηρίξει τον μύθο του συζύγου. Πάντως όσοι πιστεύουν τον μύθο αυτό ισχυρίζονται πως άκουγαν γυναικείους λυγμούς στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Ένας άλλος μύθος θέλει μια νεαρή κοπέλα να έχει πνιγεί στην πισίνα του ξενοδοχείου. Από τότε αρκετοί ήταν που έχουν ισχυριστεί ότι είδαν τη σιλουέτα της μέσα στο καθάριο νερό της πισίνας.


ΘΡΥΛΟΣ 2ος 



Λέγεται ότι στην πισίνα του ξενοδοχείου πνίγηκε μια νεαρή κοπέλα. Από τότε φαινόταν κάθε βράδυ η σιλουέτα της μέσα στο καθάριο νερό της πισίνας. 


ΘΡΥΛΟΣ 3ος



Λέγεται ότι υπάρχει μια περίεργη τοιχογραφία στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, που απεικονίζει το χορό της κόλασης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι την είδαν και δεν άντεξαν το θέαμα που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, προκαλώντας μόνο δάκρυα.
Όποιος έβλεπε την τοιχογραφία θα συναντούσε το κακό στη ζωή του. Πολλοί πάλι στηρίζουν τους μύθους για ύπαρξη βρικολάκων στο ξενοδοχείο, που εμφανίζονται τη νύκτα.


ΘΡΥΛΟΣ 4ος



Λέγεται ότι κατά την δεκαετία του 80’ λίγο πριν το κλείσιμο του ξενοδοχείου ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά και εκείνη την μέρα διέμενα παιδιά δημοτικού σχολειού που πραγματοποιούσαν θερινές διακοπές στο ξενοδοχείο και κάηκαν ζωντανά στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ακούγονται παιδικά κλάματα και εμφανίζεται στην πισινά του ξενοδοχείου ένα παιδικό καροτσάκι. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ποτέ δεν ξέσπασε πυρκαγιά στο ξενοδοχείο και ότι μέχρι σήμερα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι το ξενοδοχείο δεν κάηκε ποτέ!


ΘΡΥΛΟΣ 5ος



Λέγεται ότι ένας από του γιους του Ι. Κόκκαλου πήδηξε και πνίγηκε στην πισινά του ξενοδοχείου, από απελπισία λόγο των χρεών που δημιουργήθηκαν και οδήγησαν στο κλείσιμο του ξενοδοχείου. Ωστόσο συμφώνα με κατοίκους την περιοχή το συγκεκριμένο άτομο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ούτε αυτή η ιστορία ισχύει. Όπως μας διαβεβαίωσαν οι χωριανοί πρόκειται απλώς για μύθους. Το ξενοδοχείο έκλεισε λόγω διαφωνιών και οικονομικών δυσκολιών, ενώ τα φαντάσματα που ακούγονταν ήταν απλώς φάρσες. 


Ωστόσο αυτές και άλλες πολλές ιστορίες, που ψιθυρίζονται από στόμα σε στόμα και προκαλούν δέος, αποτέλεσαν λόγο συνεχούς προσέλευσης του κοινού, που -από το μοναδικό κίνητρο της περιέργειας να συναντήσουν κάτι το ανεξήγητο, το σίγουρο είναι ότι δεν άφησαν να νεκρώσει εντελώς η περιοχή!


37 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως στην 1η φωτογραφία, έτσι όπως φαίνεται πάνω από τα σπίτια, είναι αρκετά δεσποτικό κι απόμακρο!! Κρίμα που οι δόξες του είναι μόνο περασμένες. Πάντως πλέον, είναι μία χαρά σκηνικό για ταινίες τρόμου :)
    Την καλησπέρα μου Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχ οπως το ειπες! Για ταινιες τρομου. ΕΙδικα αν πας νυχτα επειδη βρισκεται σε βουνο, αμφιβαλλω αν θα βρεις το κουραγιο να μπεις μεσα. Εγω πηγα ενα απογευμα τον χειμωνα που μας περασε και τρομαξα τοσο πολυ που ειπα δεν ξαναπαω !

      Διαγραφή
  2. Ομολογώ πως αγνοούσα την υπαρξή του. Ωραίο και μυστηριώδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ειναι γνωστο σε αρκετους Αριαδνη μου δεν περιμενα να το ξερεις... :)
      Παντως, αξιζει τον κοπο μια εξερευνηση του πραγματικα

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφες οι φωτος
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι τραβηγμενες με το κινητο μου μαρια Ελενα. Χαιρομαι που σου αρεσαν

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο ξενοδοχείο!!! Κρίμα που σταμάτησε να λειτουργεί!!!
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο
    Φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ κριμα ναι..τοση χλιδη να παει χαμενη...
      καλο μηνα Στελλα μου

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο πρέπει να ήταν στις δόξες του και πολύ ενδιαφέρουσα η όλη ιστορία του και οι μύθοι που το περιβάλλουν.
    Ωραία ανάρτηση, Μαράκι μου!!!!
    Καλό μήνα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχω δει φωτογραφιες αν και κυκλοφορισε ενα βιβλιο αλλα ειμαι σιγουρη πως ηταν κατι το μοναδικο.. Λεγεται πως ισως τελικα μετατραπει σε καζινο. για να δουμε..
      Καλο μηνα κυρια Μαριαννα

      Διαγραφή
  6. Μαρία μου,
    καλό μήνα σου εύχομαι με υγεία και πολλά οδοιπορικά!!!
    Το ξενοδοχείο φαντάζει ανυπέρβλητο!!! Όσο για την κομψότητα και την αρχιτεκτονική του παρά το πέρασμα του χρόνου, δεν λέω κουβέντα!
    Εξαιρετικές φωτογραφίες και σε ευχαριστώ που μου το έκανες γνωστό!
    Καλό βραδάκι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παλομιτα μου χαιρομαι για ολα οσα σου αρεσαν. η επισκεψη μου ηταν τον χειμωνα αλλα τωρα ειπα να το βγαλω στην φορα. χεχε
      παντως ειναι πραγματικα κατι το μοναδικο και ανατριχιαστικο επισης η επισκεψη του εκει γιατι βρισκεται μεσα σε δασος..
      Πολλα φιλια και καλο μηνα

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία ανάρτηση, Μαράκι μου! Το ξενοδοχείο, θα ήταν υπέροχο στις δόξες του! Οι θρύλοι απίστευτοι... σ΄αυτήν την πισίνα πια, πνίγηκε ένας λόχος :)))) Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι.. η πισινα ηταν πολυ βαθεια και τεραστια απ οσο εχω δει. που να γλυτωσει κανεις ? Χεχεχε
      παντως πολυ θα ηθελα να το δω να μεταμορφωνεται ξανα αν και αμφιβαλλω να γινει

      Διαγραφή
  8. Λίγο αγριήλα μου φέρνει..δεν θα έμενα εδώ πάντως.Ευχαριστούμε για τη ξενάγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως λιγο τρομαχτικο κυρια αχτιδα μου :)
      Αλλα σαν αξιοθεατο ειναι μαγικο
      Αξιζει μια επισκεψη

      Διαγραφή
  9. Ιστορία με ενδιαφέρον η ανάρτηση σου.
    Καλή σου μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που την βρηκες ενδιαφερουσα
      ΕΥχαριστω πολυ
      Καλο βραδυ να εχεις

      Διαγραφή
  10. Τι ωραίο και μυστηριώδες! Κρίμα που το άφησαν να ερημώσει έτσι... Το κτίριο είναι ένα στολίδι και η ιστορία του μεγάλη. Έπρεπε να έχει διατηρηθεί, έστω και σαν μουσείο...
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντως ο κοσμος το εχει σαν σημαντικο αξιοθεατο Rylie μου.
      Αληθεια δεν ξερω αν θεωρειται κατι περισσοτερο απο την κοινοτητα εκει,
      παντως υπαρχει και μεγαλη πινακιδα που εξηγει και τον δρομο προς εκει καθως και μια καφετερια με το ονομα του ξενοδοχειου λιγο πιο πισω..
      Επισης το εκειε χουν γυριστει και βιντεο κλιπς τραγουδιστων καθως και πολλες φωτογραφησεις

      Διαγραφή
  11. Όμορφο οδοιπορικό! Και ποιος δεν έχει επηρεαστεί από τους διάφορους αστικούς μύθους;

    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολοι μας πιστεψε με Γιωργο μου...
      πολλοι ακομα το σκεφτονται να πανε εκει καθως υπαρχουν φημες για φαντασματα
      :)

      Διαγραφή
  12. Θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία τρόμου..!!
    Μ'αρέσουν πολύ οι ιστορίες από τα παλιά.. και αυτό το μυστήριο..!
    Μαρία μου έβγαλες καταπληκτικές φωτογραφίες, πολύ καλλιτεχνικές μπράβο!!

    Πολλά φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινα μου ναι ! Ανετοτατα θα γινοταν
      Χαιρομαι που απολαυσες την αναρτηση
      Σε ευχαριστω πολυ
      Φιλακια

      Διαγραφή
  13. Είχα πλήρη άγνοια και πολύ μου απόλαυσα την ξενάγησή σου. Κι είναι κρίμα που κτίρια σαν κι αυτό αφήνονται άχρηστα...
    (Πολύ όμορφη η εικόνα του blog σου!)
    Καλημέρα, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω για ολα Αλεξανδρα μου
      Καλο Σκ !

      Διαγραφή
  14. Τι ωραία πράματα είναι αυτά; Τι σούπερ θέμα;;;; Αχ κι εγώ έχασα πολλές αναρτήσεις σου, δεν τα προλαβαίνω όλα δυστυχώς, ξέρεις πως είναι αυτά... κλαψ... έλα να πάρεις το δωράκι σου οκ;;;;;; σμουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε νιωθω Χριστινακι μου...
      Και εγω εχασα παρα πολλα και στεναχωριεμαι γιατι δεν ξερω πως να τα καλυψω..
      Χαιρομαι που σου αρεσε το θεμα..
      Το σκεφτομουν πολυ καιρο να το δημοσιευσω απλα χρειαζομουν χρονο για να το φτιαξω..
      Φιλακια

      Διαγραφή
  15. Μαρια μου παλιες δοξες !!! ετσι εγκαταλειπονται τοσα παλια κτιρια και στην Ελλαδα , αφημενα στη μοιρα τους ενω θα μπορουσαν να παρουν νεα ζωη , κριμα , πολυ ομορφα μας ταξιδεψες σημερα με αυτη την ανατηση , φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω κυρια Μαιρη μου...
      ΕΙναι αληθεια και πολυ κριμα που εγκαταλειπονται αυτα τα κτιρια και γινονται ετσι..
      Καταλαβαινω πως δεν υπαρχει πια η δοαθεση για να τα ζωντανεψουν ξανα οποτε απλα τα αφηνουν
      Φιλια πολλα

      Διαγραφή
  16. Μόλις σήμερα το επισκέφτηκα με την οικογένεια μου!! Από μακρυά φαίνεται τόσο επιβλητικό, αλλά μόλις πλησιάσαμε σου εκπέμπει ένα φόβο και μυστήριο..Κρίμα που το άφησαν έτσι πάντως...Ελπίζω οι θρύλοι να μην ισχύουν!! Καλό βράδυ φίλη μου! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως !!!
      Και εγω τρομαξα στην αρχη και δεν ηθελα να μπω μεσα..
      ηταν και χειμωνας ...καταλαβαινεις...χαχαχα
      αλλα οκ... αντεξα

      Διαγραφή
  17. ειχα παει το καλοκαιρι μια βολτα στο Προδρομο και καπου ειδα το ονομα Βερεγγάρια, σε μια κολλιτσα πανω σε ένα τοίχο ή σε στύλλο αν θυμάμε καλα.. δεν ειχα ξανακουσει γι αυτό το ξενοδοχειο, τωρα τα μαθαινω όλα από την αναρτηση σου… πολύ καλη η ιδεα σου να κανεις αυτην την αναρτηση.την διαβασα ολην. Που βρισκεται δηλαδη τωρα το ξενοδοχειο αυτό; Εχω παει στον προδρομο πολλες φορες όμως δεν ειδα το ξενοδοχειο (όχι πως θελω γιατι με φοβιζουν τα στοιχειωμενα και τα θριλερ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινακι μου εχει πολλα χρονια που ακουγεται αυτος ολος ο μυθος γυρω απο το ξενοδοχειο. Εγω πιο πολυ το ξερω γιατι ειναι κοντα στο χωριο μου και απο μικρα λεγαμε να παμε βολτα εκει αλλα δεν ετυχε τελικα.. ΕΙναι ο δρομος διπλα απο το εστιατοριο. Αν ερχεσαι απο Πεδουλα ειναι ο δευτερος δρομος στα δεξια. 100 μετρα απο εκει ειναι το ξενοδοχειο

      Διαγραφή
  18. Όμορφο το φωτογραφικό ταξίδι στο ξενοδοχείο (σε ότι έχει απομείνει-δυστυχώς), όσο για τους θρύλους και τις ικασίες, πολύ μου αρέσουν να μαθαίνω, γιατί γενικά αγαπώ ότι έχει μυστήριο.Φιλάκια όμορφο μικρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ. πραγματικα πιστευω οτι αξιζει να το επισκεφτει καποιος.. ΕΙναι ενα μοναδικο αισθημα :)

      Διαγραφή
  19. Poli omorfes oi fotografies sou Maraki an kai oi idea sto na episkeftw ekino to meros mou prokalei anatrixila en toutis skeftome na to kano telika giati mou kinise tin periergia bravo sou pantos kali douleia ekanes!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω