1.5.14

Πρωτο-Μαγιά .. Καλό Μήνα !

Καλό μας μήνα !!!!


Ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης ειναι εδώ.
Και μπορεί καλά καλά να μην χορτάσαμε Άνοιξη αφού ο καιρός μας κάνει κολπάκια ,αλλα έχουμε ακόμα ενα μήνα να θαυμάσουμε και να μυρισουμε υπεροχα λουλουδια πριν τα κάψει η ζέστη του καλοκαιριού. 
Εύχομαι να είναι ένας πανέμορφος μήνας για όλους μας! 


Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και τηςΆνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Τα ήξερες αυτά για τον Μάη ?

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης.

Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.

Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.

Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές (περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι).

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. 

Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο. 

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. 

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά. 

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.
Και τελειώνοντας 2 αγαπημενα τραγούδια post signature

59 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίες πληροφορίες!!!
  Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι το αγαπημένο μου...θυμάμαι να φτιάχνουμε κάθε χρόνο...και στολίζαμε και ένα στο αμάξι μέχρι το γυρισμό στο σπίτι!!!
  Ελπίζω αύριο να έχει καλό καιρό για να μπορέσουμε όλοι να ευχαριστηθούμε αυτή τη μέρα!
  Καλή πρωτομαγιά! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ εμεις εδω στο σπιτι μου δεν το κανουμε αυτο..
   Αν σου πω πως μολις χθες το εμαθα αυτο το εθιμο θα με πιστεψεις ?
   Βρε μαλλον ειμαστε πολυ πισω στην Κυπρο.
   Καλο μηνα να εχεις.
   Φιλακια

   Διαγραφή
 2. Καλό μήνα Μαράκι μου! Δυστυχώς όλα αυτά εν έτει 2014 ξεχαστηκαν. Το βλέπουν απλά σαν ακόμη μια αργία :)
  Φιλάκια πολλά ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και ειναι πολυ κριμα που χανονται τα εθιμα μας..
   Καλο μηνα Αριαδνη μου.
   Φιλακια

   Διαγραφή
 3. συγνώμη για το σβησμε΄νο ο μπλογκερ μου κανει παιχνίδια καλό μήνα εύχομαι μαρία μου με υγεία και χαρά και αγάπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανενα προβληνα Νικολα μου μην ανυσηχεις.
   Καλο μηνα και σε σενα.
   παντα με χαμογελο.
   Πολλα φιλιΑ

   Διαγραφή
 4. καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!
  ε,ένα στεφανάκι θα το φτιάξουμε σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλο σας μηνα ! Ελπιζω να ειχατε μια ομορφη μερα
   Εμεις στεφανακι παντως δεν..:p
   Φιλακια

   Διαγραφή
 5. Καλό μήνα καί καλή Πρωτομαγιά Μαρία μου!Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλο μηνα DIMI μου! Να ειναι πανεμορφος και χρωματιστος .
   Πολλα φιλια

   Διαγραφή
 6. Πω πω πόσα έθιμα και μόνο το στεφάνι γνώριζα! Επίσης τι υπέροχα χρωματιστά λουλούδια διάλεξες να βάλεις στην ανάρτησή σου;
  Καλό Μήνα εύχομαι και καλή Πρωτομαγιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγω παλι που δεν γνωριζα κανενα ? Χαχαχα..
   Αχ ασε ειχα θεμα με τα λουλυδια.. Δεν αποφαισιζα τι να βαλω..Πολυ παιδευτηκα.. :p
   Καλο σου μηνα γλυκια μου Rylie!

   Διαγραφή
 7. Ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες σου Μαρία μου για τον υπέροχο αυτόν μήνα!
  Αν κι η πρωτομαγιά από παλιά ήταν διπλής σημασίας γιορτή, δεν ξέρω τελικά τι έχει επικρατήσει στις μέρες μας!
  Ας τον ευχαριστηθούμε τουλάχιστον όπως και να 'χει, χωρίς άλλα καιρικά τερτίπια!
  Να 'σαι πάντα καλά και χαρούμενο μήνα να περάσεις!!!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικο μου πιστευω οτι ο καθενας αυτη την μερα την βλεπει οπως θελει. Για παραδειγμα εγω τοσο χρονια ηξερα απλα πως ειναια ργια και ποτε δεν ηξερα γιατι. Φετος το καλομελετησα ομως και ειδα την σημασια της,.,
   Σε ευχαριστω για τις ευχες! Καλο μηνα και σε σενα

   Διαγραφή
 8. Αυτές οι φωτογραφίες που επιλέγεις μου αρέσουν πολύ! Όλες μια και μία είναι!
  Καλά να περάσεις σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ωωω σε ευχαριστω Δεσποινα μου.. Μια μανια με τις φωτο την εχω παντως.. Χαχα
   Καλο σου μηνα !

   Διαγραφή
 9. Εύχομαι τουλάχιστον ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης να είναι ανοιξιάτικος. Έχουν περάσει οι δύο πρώτοι και μόνο δυο μέρες πρόλαβα να δω χελιδόνια. Που κρύφτηκαν ρε παιδιά; Λέτε να γύρισαν πίσω;
  Καλό μήνα και καλή Άνοιξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να πω... Και εδω στην Κυπρο μην νομιζεις πως εχουμε πολλη διαφορα..Την μερα εχουμε ζεστη με ηλιο και το βραδυ παγωνια..
   χαχα.θα μας τρελλανουν..
   Καλο μηνα Πετρο μου!

   Διαγραφή
 10. Kαλό μήνα Μαράκι μου! Υπέροχες πληροφορίες.................Εύχομαι αυτός ο μήνας να μας θυμίσει ότι έχουμε άνοιξη!!!!!!
  Καλά να περάσεις σήμερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλο μηνα και σε σενα Αννα μου.. Μακαρι οντως να δουμε επιτελους την ΑΝοιξη που περιμενουμε.
   Πολλα φιλια

   Διαγραφή
 11. καλημέρα καλο μην καλη πρωτομαγιά με αγάπη !!!!!!1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλο απογευμα κοπελες μου!
   Καλο μηνα και στις 2 σας!

   Διαγραφή
 12. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας έβαλες Μαρία!

  Καλό μήνα να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :) Ειπα να τιμησω την ημερα.
   Καλο μηνα Γιωργο μου

   Διαγραφή
 13. Ωραία πράματα μας έφερες!!! :))
  Καλό μήνα να έχεις, Μαρία μου, γεμάτο χρώματα κι αρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστω μικρο γλυκο κοριτσι μου.
   Καλο μηνα και σε σενα με πολλα χαμογελα.
   Φιλακια

   Διαγραφή
 14. Χμμμ... Ενημερωτικά ξεκίνησε ο μήνας!!! Λουλουδάτα και μουσικά!!!
  Πολύ μου αρέσει!!!
  καλό μήναααααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θύμισε μου να μην σε ξεχάσω αύριο εσένα μαντάμ! Αχαχα! Μάκια και καλό μήνα!

   Διαγραφή
  2. Ετσι δεν πρεπει Συριανακι μου ??
   Πολλα φιλια και καλο-τρελλο μηνα σου ευχομαι!

   Διαγραφή
 15. Έλα και φροντιστήριο!! Αχαχα! Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ είναι το...αμίλητο νερό! Το καλύτερο! Καλό μήνα, φιλούθκια! :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χεχε.. Καλο ε..
   Πολλα φιλια Πετρα μου.
   Καλο σου μηνα
   Μακια

   Διαγραφή
 16. Πολύ όμορφα όλα αυτά που μας γράφεις Μαράκι μου....ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...κάποια δεν τα ήξερα!!!
  Καλή Πρωτομαγιά να έχεις :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ουτε εγω τα ηξερα. τα εμαθα στην αναζητηση. χαχαχα
   Καλο μηνα κοριτσι μου γλυκο.!

   Διαγραφή
 17. Καλέ τι ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Δεν ήξερα ότι προέρχεται απ' τη λέξη Μαία, ούτε για τα Ανθεστήρια, ούτε για το μαγιόξυλο απ' τον κορμό κυπαρισσιού. Σκέτο μαγιόξυλο ήξερα και το μάζεμα λουλουδιών για το μαγιάτικο στεφάνι! Πολύ μου άρεσε που μας χάρισες ένα λουλουδένιο ταξίδι Μαράκι μου! Να είσαι καλά και να έχεις έναν ολάνθιστο Μάη! Φιλιά πολλά με αγκαλιά!:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειδες τι μαθαινεις απο το google ?
   Χαχα,
   Σε ευχαριστω πολυ Κατερινα μου, καλο μηνα σου ευχομαι και παντα με χαμογελο
   Φιλακια.

   Διαγραφή
 18. Ξεχωριστό το αφιέρωμά σου για το Μάη Μαρία μου!!:-)
  Πολύ ενδιαφέροντα όλα!!
  Καλό μήνα να έχεις!!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλο μηνα και σε σενα Σοφη μου! Φιαλια πολλα

   Διαγραφή
 19. Wow! πόσες πληροφορίες! Σε ευχαριστούμε Μαρία μου ! ☺
  Φιλάκια πολλά και καλό μήνα καρδούλα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χεχε λογω της ημερας ειπα να ενημερωθουμε καλα.. Καλο μηνα πριγκιπεσσα μου!
   Μουτς

   Διαγραφή
 20. Καλό και ανθισμένο μήνα Μαράκι μου!
  Ωραίες όλες αυτές οι πληροφορίες που μας παρέθεσες, σε ευχαριστούμε!
  Επίσης, σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση αυτού του υπέροχου τραγουδιού-"Σ'αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη!" - που έβαλες στο κλείσιμο..
  Να είσαι καλά! Γλυκά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να εισαι καλα γλυκο μου Παλομακι ,,Χαιρομαι που σου αρεσαν..
   Φιλακια πολλα και καλο μηνα !

   Διαγραφή
 21. Καλό μήνα να έχεις όμορφο και χαρούμενο, γεμάτο χρώματα και αρώματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Πολύ ενημερωτική η ανάρτησή σου και λουλουδιασμένη!!!
  Καλό μήνα, Καλή Πρωτομαγιά!!!
  Φιλάκια
  Νεφέλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ειπα να τιμησω την μερα.. Σε ευχαριστω .
   Καλο σου ,μηνα :)

   Διαγραφή
 23. Καλό μήνα Μαρία μου!
  Φιλά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Κι εγώ που πίστευα πως με ένα στεφανάκι κάτι φτιάχνω! :) Καλό μήνα να έχεις! Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστευω για μας ειναι αρκετο. Καλο μηνα σου ευχομαι.
   Φιλακια

   Διαγραφή
 25. Ανώνυμος1/5/14, 11:58 μ.μ.

  Ευχαριστουμε για την ενημερωση σου ολα ωραια και ενδιαφεροντα.Ετσι να θυμουνται οι παλιοι [να φρεσκαρετε η μνημη τους] και να μαθαινουν οι νεοι.Να μην ξεχναμε τα εθημα μας που με τα χρονια αλοιωνονται σιγα-σιγα γιατι θα μας ξεχασουν και αυτα στο τελος και ειναι κριμα.Να εισαι καλα φιλια, και να εχεις εναν χαρουμενο μηνα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαιρομαι που σου αρεσαν οι πληροφοριες μου..'
   Σε ευχαριστω παρα πολυ ....ανωνυμε..:)
   Καλο μηνα και σε σενα

   Διαγραφή
 26. Ανώνυμος1/5/14, 11:59 μ.μ.

  Πολυ ωραια ΑΝΑΡΤΗΣΗ εβαλες σημερα μπραβο σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Απαντήσεις
  1. Γλυκια μου ΑΜυ καλο και πολυχρωμο μηνα σου ευχομαι.
   Να εισαι καλα..
   Πολλα πολλα φιλια

   Διαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω