6.2.14

Οι 10 Θεμελιώδεις αρχές του Γκάντι



1. Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι.



2. Κανείς δε μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου. Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι, είναι πάντα δική σου επιλογή.



3. Ο αδύναμος δε μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού. Το οφθαλμόν αντί οφθαλμού, μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος. Το να καταπολεμάς το κακό με κακό, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το να συγχωρείς και να ξεχνάς το παρελθόν, θα προσφέρεις σε σένα και τους γύρω σου μία μεγάλη υπηρεσία; Το να σπαταλάς το χρόνο σου σε αρνητικές εμπειρίες, από τη στιγμή που έχεις πάρει όλα τα μαθήματα από αυτές, δε θα σου προσφέρει τίποτε.



4. Δε θέλω να προβλέπω τίποτε, είμαι αφοσιωμένος/η στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δε μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση, που συχνά σε σταματά από την ανάληψη δράσης, είναι να μείνεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να είσαι δεκτικός. Γιατί; Επειδή όταν ζεις στο παρόν, δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή, που ούτως ή άλλως δε μπορείς να ελέγξεις.



5 .Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από έναν τόνο διδασκαλίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη διδασκαλία και επαναπαύονται νομίζοντας ότι έτσι προοδεύουν. Τα βιβλία προσφέρουν γνώση, η δράση όμως τη μεταφράζει σε κατανόηση.



6. Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για τη σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν. Όταν θεοποιείς ανθρώπους, συχνά αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι εσύ δε θα μπορούσες ποτέ να πετύχεις παρόμοια κατορθώματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κι αυτοί είναι ανθρώπινα πλάσματα, άσχετα από τι έχουν καταφέρει.



7. Πρώτα θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε αγνοήσουν, μετά θα σε πολεμήσουν και τότε κέρδισες. Να είσαι ανθεκτικός στα σαμποτάζ που σου στήνει ο ίδιος σου ο εαυτός. Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις.



8. Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δε θα αναλύσω τα λάθη των άλλων. Όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Αν στοχεύεις στη βελτίωση, τότε είναι χρήσιμο να επικεντρώνεσαι στις καλές πλευρές των ανθρώπων. Όταν εστιάζεις στα θετικά στοιχεία των άλλων, έχεις ακόμη ένα κίνητρο να τους βοηθήσεις. Με το να βοηθάς τους άλλους, δεν κάνεις μόνο τη δική σου ζωή καλύτερη. Με τον καιρό παίρνεις πίσω ότι έδωσες, ενώ οι άνθρωποι που βοήθησες, τείνουν περισσότερο να βοηθήσουν άλλα άτομα. Έτσι, όλοι μαζί, δημιουργείτε μια θετική αλλαγή που δυναμώνει.


9. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. Όταν είσαι αληθινός, δε χρειάζεται να αποδείξεις τίποτε, γιατί η γλώσσα του σώματός σου και ο τόνος της φωνής σου – τα οποία κάποιοι λένε ότι είναι το 90% της επικοινωνίας – είναι συντονισμένα με τις σκέψεις σου.



10. Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του, για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο. Υπάρχουν φορές που είσαι ασυνεπής ή που δίνεις την εντύπωση ότι δεν ξέρεις τι κάνεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να διατηρείς παλιές απόψεις, που ξέρεις ότι είναι λανθασμένες, από φόβο μη σε κρίνουν οι άλλοι. Μην το κάνεις. Επέλεξε να αναπτύξεις τη σκέψη σου και να εξελιχθείς....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω