16.5.14

Τα 7 πιο διάσημα είδη καφέ και πώς να τα απολαύσετε :)



Για περισσότερα από 1000 χρόνια, το ανθρώπινο είδος τελειοποιεί την τέχνη του καφέ. Από την ανακάλυψη του «ευεργετικού» κόκκου καφέ, μέχρι τη σύγχρονη -εξαρτημένη από την καφεΐνη- εποχή, το «μαγικό» αυτό ρόφημα έχει εξελιχθεί τόσο σε μια καθημερινή εξάρτηση, όσο και σε μια υπέροχη απόλαυση.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν είναι πια ευχαριστημένοι με έναν απλό χυλό που παλιότερα θεωρούνταν «καφές», αλλά πειραματίζονται με νέες ποικιλίες και αρώματα και τελειοποιούν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Εκτός από τον κλασικό μας ελληνικό (ή τούρκικο ή κυπριακό) καφέ, υπάρχουν στον κόσμο πολλά ακόμα είδη που συναντάμε συχνά, στην Ελλάδα και στον εξωτερικό. Ας δούμε τα 7 πιο δημοφιλή από αυτά κι ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.


Espresso
Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή. Αν ο καφές είναι πραγματικά καλός, τότε η ζάχαρη που ενδεχομένως θα προσθέσετε στον καφέ σας, θα παραμείνει επάνω στην κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού «βυθιστεί» στο «μαγικό» ζουμί του espresso.


Ο espresso είναι η βάση μιας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, όπως είναι ο cappuccino. Πολλοί όμως, επιμένουν ότι οποιαδήποτε προσθήκη στον espresso είναι τουλάχιστον «βλασφημία», παρόμοια με αυτή της προσθήκης cola στο αυθεντικό σκωτσέζικο ουίσκι.

Πώς να τον απολαύσετε:
Ο espresso πρέπει να καταναλώνεται είτε ακριβώς όπως φτιάχνεται ή με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Όταν έρχεται «short» (ristretto) σημαίνει ότι έχει λιγότερο νερό και έχει πιο μεστή γεύση. Όταν είναι «long» (lungo) σημαίνει ότι έχει περισσότερο νερό και δεν είναι τόσο δυνατός.

Δοκιμάστε ακόμα…: Προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αφρόγαλα, θα φτιάξετε έναν espresso macchiato (δηλαδή, «σημαδεμένο», «βρώμικο»). Αν βάλετε λίγη σαντιγί στην κορυφή, θα έχετε έναν espresso con panna, ενώ αν προσθέσετε λίγη grappa, cognac ή sambuca τότε θα φτιάξετε έναν espresso corretto (δηλαδή, «διορθωμένο»).

Cappuccino

Αυτός ο πασίγνωστος καφές -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό. Ο αυθεντικός, αληθινός cappuccino όμως, είναι μια μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα. Αυτό το βελούδινο ρόφημα, αν φτιαχτεί σωστά, μπορεί να γίνει ακόμα και επιδόρπιο, χάρη στην πλούσια πολύπλοκη γεύση του.

Πώς να τον απολαύσετε: Είναι σύνηθες να πασπαλίζουν την κορυφή του cappuccino με λίγη σκόνη από κακάο ή κανέλα.

Δοκιμάστε ακόμα…: Ζητήστε τον cappuccino σας «scuro» («σκούρο»), δηλαδή με λιγότερο γάλα από το κανονικό ή «chiaro» («χλωμό»), δηλαδή με περισσότερο γάλα. Ο παγωμένος cappuccino («freddo») είναι το ιδανικό ρόφημα για τα ζεστά απογεύματα, ενώ ο «skinny» φτιάχνεται με ελαφρύ γάλα (light).

Americano

Πόσες φορές έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχαμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, όταν μας πρότειναν έναν καφέ Americano; Είναι αλήθεια ότι στο εξωτερικό προτιμάται πολύ από τους ντόπιους, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν δεν συναντάται πουθενά. Είναι ένας μονός espresso μέσα σε μια κούπα βραστό νερό. Το όνομά του αρχικά, θεωρήθηκε προσβολή προς τους Αμερικανούς, όταν ο espresso έγινε δημοφιλής και σε εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού. Η πραγματική του μορφή, είναι πλούσια, κρεμώδης, με έντονη και δυνατή τη γεύση του espresso.

Πώς να τον απολαύσετε: Πολλοί προτιμούν τον Americano όπως και τον καφέ φίλτρου τους, με γάλα ή/και ζάχαρη. Οι γνώστες όμως, προτείνουν να μην προστίθεται γάλα στον καφέ για να αναδεικνύεται το 100% της γεύσης του espresso.

Δοκιμάστε ακόμα…: Ο americano δεν έχει πολλές παραλλαγές, σερβίρεται όμως και παγωμένος για τις ζεστές μέρες.

Caffe Latte

Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.

Πώς να τον απολαύσετε: H ζάχαρη θα σας κάνει να εκτιμήσετε την έννοια της «βάπτισης» και θα κάνει τον latte σας… «κολυμπήθρα», όπου μέσα θα βουτάτε από μπισκότα και κέικ, μέχρι γλυκό ψωμί και άλλες γλυκές λιχουδιές. Αυτό μπορεί να είναι κι ένα πλήρες ιδανικό πρωινό που θα αποδεχόταν ακόμα και η… nonna σας («γιαγιά»).

Δοκιμάστε ακόμα…: Ο συγκεκριμένος καφές δεν συναντάται σε παραλλαγές.

Café au Lait


…κι όχι café «ole». Αυτός ο παραδοσιακός γαλλικός καφές μοιάζει αρκετά με τον latte, με τη διαφορά ότι έχει σαν βάση του τον καφέ φίλτρου κι όχι τον espresso, σε αναλογία 1:1 με το ζεστό γάλα. Είναι κατά βάση, ελαφρύτερος από τον caffe latte.

Πώς να τον απολαύσετε: Η ζάχαρη μπορεί να δώσει κι εδώ, επιπλέον γεύση κάνοντας και τον συγκεκριμένο καφέ, ιδανικό για… «βουτήματα».

Δοκιμάστε ακόμα Ούτε αυτός ο καφές συναντάται σε παραλλαγές.


Café Mocha (Mochachino)
Αυτός είναι ένας cappuccino ή caffe latte με σιρόπι σοκολάτας ή κακάο. Στο συγκεκριμένο ρόφημα παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις από καφετέρια σε καφετέρια, οπότε για να είστε σίγουροι, πριν τον παραγγείλετε, ρωτήστε τον τρόπο παρασκευής του.

Πώς να τον απολαύσετε: Όπως και στον cappuccino, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο κακάο ή κανέλα στην κορυφή.

Δοκιμάστε ακόμα…: Η γαρνιτούρα από σαντιγί στην κορυφή θα δώσει εξαιρετική γεύση στο συγκεκριμένο ρόφημα και θα το κάνει σχεδόν… επιδόρπιο.



Caramel Macchiato


Άλλο ένα είδος ροφήματος που φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο από μέρος σε μέρος. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος παρασκευής του είναι ο συνδυασμός espresso, με σιρόπι καραμέλας και αφρόγαλα, αν και πολλοί προτιμούν απλό ζεστό γάλα. Πολλές φορές επίσης, προστίθεται έξτρα βανίλια για περισσότερη γεύση.

Πώς να τον απολαύσετε: Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, αφού όμως, πρώτα τον δοκιμάσετε, γιατί ενδέχεται να είναι από μόνος τους αρκετά γλυκός.

Δοκιμάστε ακόμα…: Περιχύστε λίγο σιρόπι καραμέλας από πάνω και θα τον «απογειώσετε». Το λαχταριστό αυτό ρόφημα δεν χρειάζεται καμία προσθήκη για να γίνει η νέα σας εξάρτηση





Καλη σας μέρα !

45 σχόλια:

  1. Μαράκι μου, εγώ προτιμώ τον κλασικό ελληνικό με λίγη ζάχαρη στην άκρη του κουταλιού... όμως τους τελευταίους δύο μήνες, ένεκα ομοιοπαθητικής, τον έκοψα κι αυτόν... Βρήκα όμως ένα ρόφημα του Κορρέ που μοιάζει πολύ με νες και δεν είναι καθόλου άσχημο...
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμενα παλι Σοφια μου δεν μαρεσει ουτε ο ελληνικος ουτε ο κυπριακος.
      Μονο σε μυρωδια! Ετσι τον λατρευω !
      Ο καφε οντως δεν κανει καλο και καλα εκανες που τον εκοψες γιατι προκαλει αγχος και νευρα. Τουλαχιστο για τωρα..Αστον λιγο στην ακρη.
      Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  2. Καφές!!!! Μεεεεεγαααααλη ανακάλυψη!!! Ξέχασες τον Φράπε.. αλλά δε πειράζει στο συμπληρώνω εγώ.. ;)
    Ελληνική επινόηση από τον Κύριο Βακόνδιο και να τον ευχαριστούμε πρωί μεσημέρι βράδυ γιατι πως θα την βγαζαμε το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά? με τι θα παίζαμε μπιρίμπα ή τάβλι? με τι θα άραζα στη καφετέρια κάτω από τα δέντρα ΧΑΛΑΡΑΑΑΑ??? χαχαχαχα
    Οπως κατάλαβες είμαι μεγάλος Fun του καφέ αρκεί να μην έχει γάλα.. μονο τον cappuccino αντέχω με γάλα. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε κοιτα να δεις.Το αρθρο εγραφε για τους δημοφιλεις καφεδες του εξωτερικου.
      Μαλλον το φραπε μονο για Ελλαδα και Κυπρο ειναι τοπ. Χαχαχα
      Και παλι εγω δεν ειμαι φαν του ! Αλλα καφες χωρις γαλα δεν πινετε ! Μα πως μπορεις ??
      ΚΑλη σου μερα Ελεανα μου

      Διαγραφή
    2. :)) Άνετα!!!! Σιχαίνομαι το γάλα!! Στη Κύπρο έχω ευχαριστηθεί φραπέ, στην Ελλάδα είναι δυναμίτης!!

      Διαγραφή
  3. αααα ωραια αναρτηση! μ αρεσει ο καφες οπως να ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! παλι καλα.. να και καποιος που δεν εχει θεμα
      Καθε καφες με την χαρη του, σωστα Κικη μου?
      Καλη σου μερα

      Διαγραφή
  4. Ένα cappuccino παρακαλω!!!!!!!! Αλλά πίνω και Café au Lait να το ξέρεις!!!!!!!!!!!!! Πίνω και ελληνικό με λίγη ζάχαρη.......αυτά.
    Καλή σου μέρα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρα σε βρισκω Αννα μου τοτε!
      Εγω πινω οτιδηποτε περιεχει καραμελα !

      Διαγραφή
  5. ελληνικό πίνω για να ξέρεις...καλά και τα άλλα δεν αντιτίθεμαι ας τα δοκιμάσω αλλά μη μου πεις για εσπρεσο θα χορέψουν τα νεύρα μου μετα...κερνάς καφέ/? φιλια καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα εσπρεσσο ουτε εγω μπορω Νικολα μου
      !Για μενα ειναι πολυ βαρυς!
      Αμε ! Κερναω. Οταν ερθεις Κυπρο να κοπιασεις να πιουμε μαζι
      Καλημερουδιααα

      Διαγραφή
  6. Προτιμώ τόν ελληνικό καφέ Μαρία μου,αλλά όταν πηγαίνω βόλτα στήν Γλυφάδα περνάω από τά Starbacks,γιά ένα Caramel Macchiato!!!
    Καλό Σ/Κ!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Starbucks ! Frapuccino Caramel ! Κολαση λεμε DIMI μου !Χαχα
      Καλο ΣΚ να εχεις

      Διαγραφή
  7. Eλληνικό καφεδάκι και ντεκαφεινέ εσπρέσο Μαράκι μου.
    Αυτά πίνω εγώ!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο σε μυρωδιες αυτα εγω Ελενα μου!
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  8. Δε πίνω καθόλου καφέ
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου,
    ένας από τους πιο γευστικούς καφέδες που ήπια, το χρονικό διάστημα που έμενα στην Σικελία. ήταν "espresso con panna!"..
    ο αγαπημένος μου, αν και δεν τον γεύομαι πολύ συχνά λόγω των θερμίδων είναι Caffe Latte με γεύση φουντούκι!! :))
    Να περνάς όμορφα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαμ γιαμ μου ανοιξες την ορεξη..Χαχαχ.
      Εγω πολυ λθγους εχω δομιασει παντως και θελω να εχει μεσα καραμελα για να τον πιω !
      Πολλα φιλια Παλομιτα μου

      Διαγραφή
  10. Καφές!!! Τον λατρεύω! Από τις ωραίες στιγμές της ημέρας καφεδάκι με ονειροπόληση, με τον άνθρωπό σου, με φίλους, με μουσική.....
    Δοκιμάζω γενικά, αλλά είμαι κολλημένη και τώρα θα σε ξενερώσω, με το νες....
    Απολαυστική η καφεδοανάρτησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω. Εγω λογω υγειας δυστυχως δεν μπορω να απολαμβανω συχνα το καφεδακι μου..
      Και δεν λεω οχι σε μια νεα δοκιμη εννοειται..
      :)
      Καλη σου μερα !

      Διαγραφή
  11. Γειά σου, Μαριφέ!

    Στο σπιτι μας μόνο έχουμε ελληνικό και το απολαμβάνουνε διπλό και μέτριο...

    Φιλάκια πολλά και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σας αρεσει ετσι Βερονικα μου καλως!
      Εμενα μαρεσει πολυ η μυρωδια του ελληνικου.
      Πολλα φιλια !

      Διαγραφή
  12. Καλημερα Μαρακι!!! Εγω προτιμω freddo cappuccino! Θα δοκιμασω και τα αλλα που δεν ηξερα! Φιλακια πολλα!! Καλο σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιο το γουστο σου μικρη μου! Μαρεσει και μενα!
      Πολλα φιλακια

      Διαγραφή
  13. Το ξέρω ανήκω στη μειοψηφία! Αλλά σπάνια πίνω καφέ, εκτος αν είναι να μου τον πούνε, αχαχχαχαχαχα
    Ωραία ανάρτηση όμως πάραυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα δεν πειραζει καλε.. Δεν μπορει να αρεσει σε ολους!
      Φιλια

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος16/5/14, 7:55 μ.μ.

    Αγαπώ τον Φραπέ αλλά μετά από το άρθρο σου θα τους δοκιμάσω όλους!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κανεις Νατασα μου.
      Μπορει να βρεις και νεες γευσεις να σου αρεσουν.
      Καλο ειναι να αλλαζουμε λιγο πιστευω..
      Φιλακια

      Διαγραφή
  15. Προσπάθησα πάρα πολύ για να συνηθίσω την γεύση του εσπρέσσο στο παρελθόν αλλά στάθηκε αδύνατο. Latte ήπια αναγκαστικά επί μια εβδομάδα στην Ισπανία μια και δεν έβρισκα ελληνικό ή στιγμιαίο. Με το που πάτησα το πόδι μου Ελλάδα τελείωσε οριστικά και η γεύση του! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα και συ του ελληνικου ε.. παντως τον λαττε τον θεωρω απο τους πολυ ωραιους καφεδες εγω.. :)

      Διαγραφή
  16. Τα περιγράφεις τόσο υπέροχα που νομίζω πως θα τα δοκίμαζα αν τα είχα μπροστά μου, παρ' όλο που δεν πίνω καφέ!!!
    Ωστόσο μου αρέσει πολύ το άρωμα του...!
    Καληνύχτα Μαράκι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτε μην λες ποτε κοριτσακι μου.. Να δοκιμασεις γιατι οχι ?
      Καπιοι καφεδες εχουν πολυ ιδιατιτερη γευση ειδικα αν τους προσθεσεις και σαντιγυ
      ;)
      Καλημερουδια

      Διαγραφή
  17. Μαρία μου ο τίτλος του πρώτου μου μπλογκ ήταν σιχαίνομαι τον καφέ! Βλέπω βέβαια από τα σχόλια ότι, αν και μειοψηφία, δεν είμαι ο μόνος. Ελάχιστες φορές έχω πιεί ελληνικό. Πάντως ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου παρ'όλα αυτά.

    Καληνύχτα και καλο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σου εχει κανει καλε ο καφες ???
      ΑΝτρα που να μην του αρεσει ο καφες παντως δεν ξαναειδα. Χιχιχι
      Καλο ΣΚ Γιωργο μου

      Διαγραφή
    2. Χμ, τώρα που το λες, έχω ένα φίλο που δεν πίνει και αυτός επειδή τον κοιμίζει όμως, πάντως κυρίως γυναίκες ξέρω που δεν πίνουν. Ο καφές τίποτα δεν μου έκανε, με τη γεύση του και το άρωμά του έχω το θέμα :p Πλάκα πλάκα πάντως, αν βάλουμε και ότι έχω την ίδια και χειρότερη γνώμη για το τσιγάρο, πρέπει να είμαι πραγματικά δυσεύρετος τύπος άντρα στην ελληνική επικράτεια χαχαχα!

      Καληνύχτα!

      Διαγραφή
    3. Καλα ενταξει για το τσιγαρο εχω και εγω την ιδια αποψη αλλα για τον καφε οχι.. Η μυρωδια του ειναι μεθυστικη ! Αλλα ενταξει, γουστα ειναι αυτα :)

      Διαγραφή
  18. Hey πού είναι το φραπεδάκι μας, ο ελληνικός μας, το νες μας! κλαψ Λατρεύω καφέ όπως και να χει ειδικά τα Latte είναι τα αγαπημένα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello girl ! Ε το φραπε μαλλον μονο σε Ελλαδα και Κυπρο ειναι δημοφιλες!
      Λατρευω και εγω λαττε ! Με καραμελα ! Αγαπω απλα !
      Πολλα φιλια κοριτσι μου

      Διαγραφή
  19. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση με θέμα τον αγαπημένο μας καφέ.
    Θα ήθελα τον τελευταίο για τώρα !!
    Καλημέρα καλό σ/κ, και στην υγειά σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερουδια γλυκε μου Αλεξανδρε..
      Πως πινεις τον καφε σου ?
      Να παω να τον ετοιμασω αμεσως.!

      Διαγραφή
    2. Σχέτο !!
      Σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Σκετο...Οκ..Θα τον ετοιμασω και θα στον φερω εγω προσωπικα :)

      Διαγραφή
  20. Ο εσπρέσο είναι ο αγαπημένος μου και αυτόν πίνω και τώρα! Φιλούθκια και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην υγεια μας Πετρα μου!
      Καλη Κυριακη !
      Φιλια

      Διαγραφή

Τα σχόλια όλων είναι καλοδεχούμενα εφόσον δεν προσβάλλουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη,
Ευχαριστω