Σίγουρα οι πιο πολλοί απο εσάς θα διερωτάστε τι είναι οι φλαούνες.. Καποιοι όμως ερχόμενοι στην Κύπρο είναι πιθανόν να έχουν δοκιμάσει..
Η φλαούνα λοιπόν είναι παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα που φτιάχνεται σε κάθε σχεδόν σπίτι την Μεγάλη Πέμπτη. Στη γεύση μοιάζουν με τυρόπιτα και σερβίρονται συνήθως ζεστές σαν συνοδευτικό με κυπριακό καφεδάκι.
Όσοι θέλετε να το τολμήσετε πιο κάτω σας δίνω μια συνταγή η οποία για να λέμε την αλήθεια θέλει υπομονη.
ΥΛΙΚΑ (12-13 φλαούνες)
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι (μισό φαρίναπ και μισό χωριάτικο)
1 ποτήρι φυστικέλαιο (πιο καλά φυτικό βούτυρο)
2-3 αυγά
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
μαστίχα, μέχλεπι, κανέλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1,5-2 φλυτζάνια γάλα χλιαρό
σουσάμι (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση
1 κιλό τυρί κατσικίσιο τριμμένο (μπορείτε να προσθέσετε και χαλλούμι ή και λίγο κεφαλοτύρι)
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι μαγιά (διαλυμένη σε 1 κ.σ αλεύρι, λίγο νερό και 1 κ.γ ζάχαρη)
σταφίδες (προαιρετικά)
δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
μαστίχα, μέχλεπι
μισό ποτήρι αλεύρι self raising
μισό ποτήρι σιμιγδάλι
6 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζυμώνουμε κανονικά τη ζύμη και την αφήνουμε μέσα σε σακουλάκι κλειστό για 1-2 ώρες.
- Ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση εκτός από το μπέικιν πάουντερ και το δυόσμο που τα προσθέτουμε λίγο πριν αρχίσω να γεμίζουμε τις φλαούνες.
- Αφήνουμε τη γέμιση για 2-3 ώρες ώστε να φουσκώσει.
- Φτιάχνουμε μπαλάκια με τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε στρογγυλές πίτες.
- Την μια πλευρά κάθε πίτας τη βουτάμε σε βρεγμένο σουσάμι. (στην έξω πλευρά)
- Στο κέντρο κάθε πίτας βάζουμε μια μπαλίτσα με γέμιση (όχι στην πλευρά με το σουσάμι).
- Κλείνω το γύρω φύλλο σε φάκελο.
- Τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς και άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε σκεπασμένες να κρυώσουν και για να τις φυλάξουμε τις δένουμε σε σακουλάκια κλειστά.
- Μπορούμε να τις κρατάμε ολόχρονα στην κατάψυξη και απλά τις ζεσταίνουμε λίγο πριν τις σερβίρουμε με ζεστό καφέ!
Πηγη συνταγής:http://lightsintages.blogspot.com/
Α, όχι: Εγώ δεν αναρωτήθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φίλες bloggers από την Κύπρο και μία υπέροχη γειτόνισσα, λίγο πιο πέρα από το σπίτι μου, οπότε τα τιμώ... δεόντως τα γευστικά σας καλούδια!!!
;-)
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κούκλα μου!
Μα τι τυχερο κοριτσι που εισαι εσυ τελικα βρε..Χεχε.
ΔιαγραφήΦιλια κοριτσαρα μου!
Δέν εχω δοκιμάσει Μαρία μου!!Αλλά τίς έχω ακουστά!!Καί τού χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!Φιλάκια!!
Ειναι πολυ νοστιμες.. Αν εισαι και φαν του τυριου ακομα καλυτερα :)
ΔιαγραφήΦιλακια
Είχα την μεγάλη χαρά να δοκιμάσω φλαούνες όταν είχα επισκεφτεί την Κύπρο. Πάνε βέβαια πολλά χρόνια τώρα, αλλά κάποιες γεύσεις δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και να περάσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Ε να μας ξαναρθεις για να ξαναφας τοτε :D και να δοκιμασεις και αλλα κυπριακα πραγματακια !
ΔιαγραφήΚαλο ξημερωμα
Μαρία μου τις έχω δει που τις φτιάχνουν στη τηλεόραση σε κάποιες εκπομπές, δεν έχω δοκιμάσει όμως. Πρέπει να είναι νόστιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Εγω γιατι δεν εχω πετυχει ποτε να τις φτιαχνουν στην τηλεοραση ? Χμμ....
ΔιαγραφήΕιναι πολυ νοστιμες ναι.. Χωρις σταφιδες φυσικα τις προτιμω εγω.
Φιλακια
Δεν τις γνώριζα τις φλαούνες! πρέπει να είναι νόστιμες! θα προσπαθήσω να τις κάνω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!
Προσπαθησε φτιαξτες και πες μου την γνωμη σου
Διαγραφή:)
Και γω τις είχα ακούσει, αλλά δεν ηξερα λεπτομέρειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστουμε πολύ Μαράκι μου!
Φιλάκια πολλά :)
Μπορεις να το τολμησεις παντως Αριαδνη μου αφου ασχολεισαι με μαγειρικη.
ΔιαγραφήΦιλια
Τι να γράψω εγώ για τις φλαούνες; το παραδοσιακό κυπριακό πασχαλινό έθιμο μας....και γω κάθε χρόνο κάνω ανάρτηση με τις φλαούνες μας... και φέτος με το καλό θα κάνω πάλε.... μου άρεσε που έκαμες και συ... καλό πάσχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλα Δελφινακι μου ! Καλο Πασχα να εχεις .Φιλακια
Διαγραφή